Hlavní obsah

Zelenskyj poděkoval za kandidátský status. Budoucnost Ukrajiny je v EU, řekl

– Brusel/Kyjev/Kišinev • Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil udělení statusu kandidátské země, který ve čtvrtek v Bruselu definitivně odklepli lídři Evropské unie. Slavit může také Moldavsko. Jsme vděční a odhodlaní pokračovat s reformami, napsala prezidentka Maia Sanduová.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Upřímně oceňuji rozhodnutí lídrů EU na Evropské radě udělit Ukrajině status kandidátské země. Je to jedinečný a historický moment v ukrajinsko-unijních vztazích,“ okomentoval na Twitteru přelomové rozhodnutí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Poděkoval vedoucím představitelům sedmadvacítky za podporu. „Budoucnost Ukrajiny je v EU,“ napsal.

Server Politico připomíná, že se jedná o přelomový moment, jelikož na tom, že by se měla nastartovat cesta Ukrajiny do EU nepanovala v sedmadvacítce ještě před pár měsíci shoda. Ruská agrese však i ty váhající přesvědčila, že je tento krok zapotřebí.

Kandidátský status EU pro Ukrajinu a Moldavsko posvětila Evropská rada

Domácí

„Mnozí představitelé EU a diplomaté uznávají, že bez války by se ukrajinská žádost o členství v EU určitě neposunula tak rychle, jak se posunula,“ píše server.

Evropská rada posvětila status kandidátské země také pro Moldavsko, o kterém odborníci na politickou geografii soudí, že je po Ukrajině hned druhé na ráně, co se imperiálních choutek Vladimira Putina týče.

„Historický den pro Moldavsko! Členské státy EU nám udělily status kandidátské země. Jednoznačný a silný signál podpory našich občanů a evropské budoucnosti Moldavska. Jsme vděční a odhodlaní pokročit s reformami,“ napsala na Twitteru prezidenta Maia Sanduová.

Státy EU v Bruselu rozhořčily západní Balkán

Válka na Ukrajině

Naopak zklamaní ze summitu jsou zástupci zemí západního Balkánu, kteří na pokrok v přístupových rozhovorech čekají už několik let. I jejich osud řešila ve čtvrtek Evropská rada, k žádnému rozhodnutí ale zatím nedospěla.

Pikantní na čtvrtečním rozhodnutí je pak to, že přesně před šesti lety si občané Spojeného království odhlasovali odchod z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám