Hlavní obsah

Přijeďte se podívat, co jste způsobili, pozval Zelenskyj Merkelovou a Sarkozyho do Buče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkou televizí CBS obvinil Rusko, že se v jeho zemi dopouští genocidy. Na sociální sítě pak napsal, že by obrázky mrtvých ukrajinských civilistů v ulicích Buči měly vidět matky ruských vojáků. Do Buči pozval bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou a někdejšího francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Bukurešť, summit NATO 3. dubna před 14 lety. Byla šance zabránit Rusku, aby k nám vtrhlo. Buča – nyní. Rusko k nám vtrhlo. Matky ruských vojáků by se na ty záběry měly podívat. Aby viděly, jaké grázly, vrahy, zloděje a řezníky vychovaly,“ konstatoval Zelenskyj na Facebooku.

Odkazoval se na summit v rumunském hlavním městě, na který byl přizván také ruský prezident Vladimir Putin, aby se zúčastnil bilaterálních jednání. Putin tehdy reagoval negativně například i na projekt amerického vojenského radaru v Brdech. Ohradil se ale také proti tomu, aby Gruzie a Ukrajina byly přijaty do NATO.

Proti přijetí Ukrajiny a Gruzie do NATO se tehdy vyslovili také tehdejší prezident Francie Nicolas Sarkozy a tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová. Oba dva Zelenskyj do Buče pozval, aby se na vlastní oči podívali, k čemu vedlo 14 let ústupků Rusku.

Sarkozy byl loni v září odsouzen k ročnímu domácímu vězení za nezákonné financování prezidentské kampaně v roce 2012.

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistů

Válka na Ukrajině

Evropská unie v neděli reagovala na záběry z města Buča, na kterých byly po odchodu ruských vojáků vidět mrtvá těla ukrajinských civilistů v ulicích. Předseda Evropské rady Charles Michel slíbil, že EU pomůže Ukrajině nashromáždit důkazy o válečných zločinech spáchaných podle Ukrajinců ruskou armádou.

Fiala: Tuto válku nesmí svět Putinovi zapomenout

Domácí

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že záběry masakru civilistů v Buči jsou podvrh. Svůj argument opírají o to, že snímky byly zveřejněny až čtyři dny poté, co ruská armáda město opustila.

Reklama

Výběr článků

Načítám