Hlavní obsah

Zelenskému se může vymstít arogantní postoj ke spojencům, říká ukrajinistka

Praha

Lenka Víchová je považována za jednu z největších znalkyň Ukrajiny u nás. V podcastu s komentátorem Práva Alexandrem Mitrofanovem mluví otevřeně o kladech i záporech ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského i o možném dalším vývoji konfliktu na Ukrajině.

Zbytečná válka: Ukrajinistka Lenka VíchováVideo: Novinky

 
Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj se stal po vypuknutí války fenoménem. „Zaslouží uznání, protože neutekl, když invaze začala, nekapituloval, i když to vypadalo hned od počátku velmi nebezpečně,“ říká Víchová v rozhovoru.

Dodává, že západní svět už dlouho hledal odvážné politiky, ke kterým by lidé mohli vzhlížet. A podle všeho se to nyní podařilo právě v osobě ukrajinského lídra.

Zelenskyj ostře k Radě bezpečnosti OSN: Kde je ta bezpečnost, kterou máte garantovat?

Válka na Ukrajině

Nicméně připomíná rovněž, že se Zelenskyj podle ní před válkou vměšoval i do věcí, které nebyly úplně v jeho kompetenci. A je možné, že mu později budou vyčítány i chyby. „Ta nejtěžší role ho ještě čeká,“ předpokládá Víchová. Neustálý tlak na spojence a vyčítání jejich chyb by se mu navíc mohly vymstít, říká ukrajinistka.

Podaří se mu situaci ustát? Byly všechny jeho kroky správné, nebo se pod statečnými projevy skrývají i stinnější stránky jeho činů? Proč například byla zrušena televize Espresso? O tom všem se dozvíte v dalším dílu podcastu Zbytečná válka.

POSLECHNĚTE SI DALŠÍ EPIZODY PODCASTU ZBYTEČNÁ VÁLKA:

Reklama

Výběr článků

Načítám