Hlavní obsah

Z mariupolských oceláren Azovstal byli evakuováni všichni starci a děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Z komplexu mariupolských oceláren Azovstal se v sobotu podařilo evakuovat dalších 50 lidí. Oznámily to nejprve úřady Doněcké oblasti a po nich to potvrdila ukrajinská vláda. Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Verščukové již byli evaukováni všichni starci a děti.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Sobotní evakuace civilistů z Mariupolu

Článek

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak sdělil na síti Telegram, že je evakuace obtížná. „Rusové neustále provokují, nepřestali střílet, pokračovali v útocích. Podařilo se nám ale odvézt 50 civilistů. Jsou to ženy, děti a staří lidé. Evakuační operace bude pokračovat, nezastavíme ji,“ napsal Jermak.

Rusové protitankovou střelou zničili evakuační vozidlo u Azovstalu

Válka na Ukrajině

Stejný počet civilistů se podařilo z místa dostat také v pátek.

Stanice CNN uvedla, že informaci o sobotní evakuaci zatím nepotvrdil Mezinárodní výbor Červeného kříže, který se snaží s evakuací pomáhat.

V komplexu je pravděpodobně několik set obránců, kteří se odmítají vzdát, a podle mariupolských úřadů také desítky civilistů.

Rusové s leteckou podporou urputně útočí na Azovstal

Evropa

Agentura AP napsala, že ukrajinská vláda požádala mezinárodní organizace, aby pomohly z oceláren dostat i obránce. Prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že se do tohoto úsilí zapojilo několik zemí, ale žádnou nejmenoval. „Pracujeme také na diplomatické možnosti, jak naše vojáky dostat z Azovstalu,“ sdělil prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám