Hlavní obsah

Von der Leyenová dorazila na Ukrajinu. Jede s ní i slovenský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a slovenský premiér Eduard Heger dorazili v pátek na Ukrajinu a míří do Kyjeva, kde budou jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou ukrajinské vlády Denysem Šmyhalem. Součástí delegace je také šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Foto: Eduard Heger/Facebook

Eduard Heger a Ursula von der Leyenová na ukrajinském nádraží

Článek

„Těším se na Kyjev,” napsala stroze von der Leyenová na Twitteru spolu se stejnou fotkou, kterou publikoval i slovenský premiér.

Detaily toho, co chce v Kyjevě šéfka Evropské komise řešit, nebyly dopředu odtajněny. Dá se předpokládat, že tématem bude další zpřísnění sankcí. Cesta do země, která čelí už více než měsíc ruské invazi, má však také symbolický význam.

Ukrajinská armáda: Cílem Rusů je dobytí Mariupolu, nebezpečí hrozí i z Běloruska

Válka na Ukrajině

Slovenský premiér Heger na sociální síti uvedl, že přijel s konkrétním návrhem pomoci pro Ukrajinu. „S pomocí získat EU perspektivu za pomoci reformního týmu a nabídnout možnost přepravy obilovin do světa, protože Ukrajina je jedním z největších exportérů a přístavy zablokovalo Rusko,“ uvedl Heger.

Slovensko chce nabídnout převoz ukrajinské pšenice po železnici, aby se tím snížil tlak na zvyšování její ceny.

Před cestou do Kyjeva Heger řekl, že Slovensko nabídne Ukrajině experty k vyšetřování zločinů ruské armády.

„Slovensko podporuje vytvoření mezinárodního tribunálu na potrestání válečných zločinců na Ukrajině. Proto chci nabídnout prezidentu Volodymyru Zelenskému tým našich odborníků na vyšetřování válečných zločinů ruské armády,“ zdůraznil Heger.

Foto: Eduard Heger/Facebook

Slovenský premiér ve vlaku na Ukrajinu

Slovenský premiér zdůraznil, že pro evropskou demokratickou perspektivu Ukrajiny a pro bezpečnost Slovenska je prioritou vojenský úspěch Ukrajinců, aby se jim podařilo vyhnat ruské agresory ze svého území.

„Pro Slovensko je důležité, aby mělo stabilní a prosperující sousedy. Pokud by ruská armáda uspěla, Ukrajina by nebyla demokratickou zemí, protože Vladimir Putin tam chtěl dosadit loutkovou vládu,“ řekl Heger. „Ukrajinci dnes bojují i za nás,“ dodal předseda slovenské vlády.

Slovenský premiér nejel do Kyjeva s Fialou, teď pojede s šéfkou EK

Válka na Ukrajině

Předseda slovenské vlády čelil kritice, že se nepřipojil k březnové cestě premiérů České republiky, Polska a Slovinska do Kyjeva. Heger to tehdy odůvodnil tím, že odborníci na bezpečnost mu tehdy cestu nedoporučili.

Reklama

Výběr článků

Načítám