Hlavní obsah

Velitel mariupolských obránců: Zbývají nám dny, možná hodiny

Mariupol

Velitel ukrajinské námořní pěchoty bojující v Mariupolu prohlásil, že jeho jednotky „možná mají před sebou poslední dny, ne-li hodiny“, informuje britský deník Guardian. Ruské ultimátum, aby se zbývající jednotky v obklíčeném městě vzdaly, vyšlo na prázdno. Mariupolští obránci prosí spojence, aby je z města dostali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální záběry z MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

„Nepřítel nás převyšuje v poměru 10 ku jednomu,“ uvedl ve videovzkazu zveřejněném na Facebooku Serhij Volyna, velitel 36. samostatné námořní brigády.

„Apelujeme a prosíme všechny světové vůdce, aby nám pomohli. Žádáme je, aby použili postup extrakce a odvezli nás na území třetího státu,“ řekl.

Ocelárny Azovstal jsou podle místního velitele zcela zničené

Válka na Ukrajině

Extrakce neboli vyproštění, je termínem pro odsun vojenských jednotek, kdy je považováno za nezbytné, aby byly okamžitě přemístěny z nepřátelského prostředí do oblasti obsazené nebo kontrolované spřátelenými jednotkami.

Ukrajinské síly, které se početně nedají rovnat těm ruským, vytvořily v železárnách a ocelárnách Azovstal – rozlehlém komplexu tunelů a dílen na ploše čtyř kilometrů čtverečních na jihovýchodě města – „odolnou kapsu odporu“, píše Guardian.

Rusové v Mariupolu bombardovali nemocnici

Evropa

Ruští okupanti jsou čím dál blíže obsazení celého Mariupolu, což by byla bezpochyby jejich největší výhra od únorové invaze na Ukrajinu.

Soustavné bombardování a pouliční boje zanechaly velkou část města de facto zničenou. Podle Kyjeva bylo ve městě zabito nejméně 21 tisíc lidí.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Mariupolské ocelárny Azovstal

Reklama

Výběr článků

Načítám