Hlavní obsah

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů 11,4 milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Kvůli válce na Ukrajině, která začala 24. února ruskou invazí, muselo své domovy opustit už na 11,4 milionu lidí, z toho 4,4 milionu uteklo do zahraničí. Informovala o tom v sobotu ruská verze serveru BBC s odvoláním na údaje Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Příval Ukrajinců do Polska neustává.

Článek

Nejvíce lidí uprchlo z Ukrajiny přes hranice s Polskem (přes 2,6 milionu), více než 670 000 uteklo do Rumunska a přes 405 000 do Moldavska. Mnozí z nich poté směřovali podle UNHCR dále na Západ.

Devadesát procent uprchlíků z Ukrajiny jsou ženy a děti, pro muže ve věku od 18 do 60 let byla bezprostředně po začátku invaze vyhlášena mobilizace.

Česko už udělilo přes 250 tisíc víz

Domácí

Do České republiky dorazilo z Ukrajiny podle odhadu české vlády na 300 000 lidí, speciální víza dostalo v Česku od počátku ruské invaze přes 274 000 uprchlíků.

Na Ukrajině žilo před válkou na 37 milionů lidí, nepočítá-li se poloostrov Krym anektovaný v roce 2014 Ruskem a území pod kontrolou proruských separatistů ve dvou samozvaných republikách na východě země.

Zakrvácená těla před ruskou ambasádou v Praze. Lidé si připomněli masakr v Buči

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám