Hlavní obsah

V Mariupolu už zemřelo přes 2500 obyvatel. Humanitární koridor opět nebude

Mariupol

Od začátku ruské invaze přišlo o život už více než 2 500 obyvatel Mariupolu, oznámil v pondělí poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč s odvoláním na místní úřady. Přístavní město už je 13 dní bez elektřiny, vody a jídla. Na pondělí je na Ukrajině naplánováno deset humanitárních koridorů, ani jeden z nich však nepovede do Mariupolu.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Exploze domu v Mariupolu

Článek

Arestovyč v ukrajinské televizi obvinil ruské jednotky, že v neděli zabránily dodání humanitární pomoci do obléhaného města. Rusko dále tvrdí, že na civilisty neútočí.

Jeden z tamních obyvatel popsal situaci v neděli ve videonahrávce.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

„Mariupol, 13. březen. Osmnáctý den války. Město je v obležení. Žádná humanitární pomoc není a ani nebude. Evakuace mírumilovných lidí je nemožná. Lidé jsou ve zničující situaci. Dochází voda, potraviny, lidé jsou nuceni vloupávat se do obchodů, aby získali nejnutnější věci, včetně polínek – právě teď mrzne,” cituje z nahrávky stanice CNN.

Situace ve městě, ve kterém před válkou žilo 430 tisíc lidí, je katastrofální.

Satelitní snímky ukazují zkázu Mariupolu

Válka na Ukrajině

Mezinárodní výbor Červeného kříže hovoří o „prostě nesmírném utrpení”, kde statisíce lidí čelí nedostatku jídla, vody a léků. „Mrtvá těla civilistů a bojovníků zůstávají uvězněna pod troskami nebo leží na otevřeném prostranství,” uvedl Červený kříž v prohlášení.

Pokusíme se tam dostat pomoc, uvedla vicepremiérka

Na pondělní den je zorganizováno deset humanitárních koridorů –⁠ sedm v Kyjevské oblasti a tři v Luhanské.

„Opět se vynasnažíme uvolnit humanitární konvoj s potravinami a léky, který míří z Berďansku (do přístavu Mariupol),” řekla v projevu na Telegramu vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Mariupol je pro ruskou armádu klíčový, protože jeho dobytí by Rusku mohlo pomoci vytvořit pozemní spojení s anektovaným poloostrovem Krym, který v roce 2014 sebralo Ukrajině.

Jeden z představitelů ruské správy Krymu v pondělí podle agentury RIA Novosti oznámil, že už vzniklo pozemní silniční spojení mezi anektovaným poloostrovem a neuznanými separatistickými republikami na východě Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám