Hlavní obsah

V areálu ropovodu Družba v Rusku se ozvaly tři exploze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři exploze se ozvaly v sobotu v areálu ropovodu Družba poblíž ruské vesnice Gulivka asi 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Server Meduza s odkazem na ruský internetový server Baza v neděli uvedl, že poškozena byla trafostanice, která dodává elektřinu do západky potrubí.

Foto: Profimedia.cz

Ropovod Družba v ruské Brjanské oblasti

Článek

Meduza uvádí, že se mělo jednat o útok a kdosi se pokusil část ropovodu vyhodit do povětří.

Potrubí samotné ale poškozeno být nemělo, uvedla Baza s odkazem na ruská státní média. Na místě zůstaly po explozích menší krátery. Jak k výbuchům došlo, není zřejmé.

Podle ruské společnosti Transněfti, jež síť ropovodů provozuje, Družba funguje. „Ropovod Družba funguje v normálním režimu. Přeprava ropy pokračuje v souladu s harmonogramem jak přes Bělorusko do Polska, tak do střední Evropu přes Ukrajinu. K výpadkům v dodávkách nedošlo,“ řekl agentuře TASS mluvčí podniku Igor Ďomin.

TASS dodal, že Družba zajišťuje dodávky ropy pro běloruské rafinerie a přepravu ropy do Evropy. Vede ze Samarské oblasti a za Brjanskem se dělí na dvě větve, severní a jižní, které vedou přes Bělorusko, Polsko a Německo a přes Ukrajinu, Maďarsko, Slovensko a Česko.

Transněfť uvádí, že vývoz ropy Družbou loni dosáhl 35,9 milionu tun a v únoru společnost ohlásila plány zvýšit přepravu Družbou na 45,5 milionu tun.

Ropné sankce Unie proti Moskvě se dají obcházet, tvrdí FAZ

Ekonomika

Začátkem června Evropská unie schválila nový, v pořadí už šestý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, přičemž součástí balíku bylo zavedení částečného embarga na dovoz ruské ropy.

Dodávky přes ropovod Družba ale byly z embarga dočasně vyňaty. Stalo se tak na požadavek Česka, Slovenska a Maďarska, které jsou zásobované právě přes Družbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám