Hlavní obsah

Obránci Mariupolu se nevzdali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinští vojáci v přístavu Mariupol v neděli nevyslyšeli ruské ministerstvo obrany, které vyzvalo, aby složili zbraně, a slíbilo, že jejich životy budou ušetřeny. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal uvedl, že vojáci navzdory ruskému požadavku stále bojují.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajinu – stav k 16. dubnu.

Článek

„Město stále nepadlo, jsou tam stále naši vojáci, kteří budou bojovat až do konce,“ řekl Šmyhal v rozhovoru s americkou televizní stanicí ABC.

Moskva již v sobotu oznámila, že ruská vojska a jednotky proruských separatistů vyčistily celou městskou oblast přístavu Mariupol od ukrajinských sil a zablokovaly zbývající ukrajinské bojovníky v rozsáhlém areálu tamních oceláren Azovstal.

V neděli ruské ministerstvo obrany oznámilo, že pokud ukrajinští obránci města složí zbraně, ušetří Rusko jejich životy. Ukrajina to odmítla.

Jak Šmyhal uvedl, i když je město stále pod ukrajinskou kontrolou, tamní obyvatelé trpí. „Nemají vodu, jídlo, topení ani elektřinu. Prosím všechny naše partnery, aby pomohli zastavit tuto humanitární katastrofu,“ dodal.

Ukrajina může válku vyhrát, míní von der Leyenová. Vyzvala k dodávkám zbraní

Válka na Ukrajině

V obklíčeném městě přišlo podle tamní radnice o život až 21 000 civilistů a 100 000 lidí stále čeká na evakuaci. Podle odhadů bylo ve městě zničeno 80 procent budov.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmyro Kuleba popsal v neděli v rozhovoru s americkou stanicí CBS situaci v Mariupolu jako zoufalou. Zároveň upozornil, že by další eskalace ve městě mohla být rozhodující pro ukončení mírových jednání s Moskvou. Podobně se už dříve vyjádřil i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Evropa

Podle Kuleby nebyly Ukrajina a Rusko v posledních týdnech prakticky v žádné kontaktu na vysoké politické úrovni. Dodal, že jednání pokračují na expertní úrovni.

Strategický přístav

Obsazení přístavu Mariupol by byla největší kořist Ruska v téměř dvouměsíční válce. Podle ukrajinských činitelů se ale obránci nevzdávají a budou o město bojovat až do konce.

Ruské síly se snaží dobýt strategický přístav na severním pobřeží Azovského moře již od počátku invaze na Ukrajinu 24. února. Město je v plném obležení od 2. března.

Dobytí Mariupolu by Moskvě umožnilo propojit okupovaný ukrajinský poloostrov Krym po souši se separatistickými územími na východě Ukrajiny, a zajistit si tak úplnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře.

Vzdejte se a ušetříme vaše životy, vzkázalo Rusko mariupolským obráncům

Evropa

Město se nachází v Doněcké oblasti asi 55 kilometrů západně od ruských hranic a 85 kilometrů od separatistického Doněcku, před válkou mělo asi 440 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám