Hlavní obsah

Ukrajině hrozí měsíce bez teplé vody

Měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajinu sčítá napadená země značné energetické ztráty. Jde zejména o Kachovskou vodní elektrárnu, kterou ovládly jednotky ruské Rosgvardiji, a Ochtyrskou teplárnu a elektrárnu, jež byla zcela zničena při bombardování.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Bytový dům poškozený při obléhání Mariupolu

Článek

Luhanská a Černihivská elektrárna jsou poškozené. Země musela zastavit 40 distribučních stanic plynu, statisíce spotřebitelů zůstávají bez elektřiny a dodávek plynu.

„Mnoho objektů je poškozených, ale systém jako celek funguje. Zásoby uhlí jsou dostačující,“ řekl ministr energetiky Herman Haluščenko.

FOTO: Následky dalšího válečného víkendu

Válka na Ukrajině

Podle energetického experta Hennadije Rjabceva ale kvůli blokádě přístavů a bojům Ukrajinu čekají problémy s dodávkami teplé vody. „Pro naléhavé případy máme uhlí dost. Ve většině regionů ale za současných podmínek pravděpodobně v létě budeme muset zapomenout na teplou vodu,“ uvedl.

Jak rostl energetický tlak
Do loňského listopadu 60 procent uhlí Ukrajina dovážela z Ruska, asi 20 procent Kyjev nakupoval v USA. Z Kazachstánu proudilo 12 procent.
Od listopadu se dodávky energetického uhlí z Ruska zcela zastavily. Moskva také zablokovala vlaky z Kazachstánu využívající ruskou železnici.
V prosinci Kyjev začal nakupovat uhlí kromě USA také z Jihoafrické republiky, Kolumbie a Polska. Komplikace přišla koncem února, kdy Rusko zablokovalo přístup do ukrajinských přístavů.

Kyjev se odpojil od běloruské a ruské rozvodné elektrické sítě 24. února, v den, kdy Kreml zahájil invazi proti Ukrajině. K jednotné evropské síti provozovatelů přenosových soustav elektřiny (ENTSO-E) se napadená země plně připojila před dvěma týdny.

V Mariupolu musíme zasáhnout, burcuje francouzský ministr

Válka na Ukrajině

„Nepřítel očekával, že se ukrajinská energetická síť zhroutí, proto obsadil Záporožskou jadernou elektrárnu, bombardoval a bombarduje uhelné elektrárny,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že Ukrajina má nyní zásoby energie za západními hranicemi. „Teď máme energetickou oběhovou soustavu od Lisabonu po Mariupol,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám