Hlavní obsah

Ukrajincům hrozí v zimě i hlad, varuje šéfkuchař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

José Andrés, jehož skupina World Central Kitchen (WCK) od začátku války dodala Ukrajincům více než 130 milionů porcí jídla, varuje před „brutální“ zimou. Podle něj se musí zlepšit koordinace dodávek, jinak budou miliony válkou stižených civilistů trpět hlady. Upozornil také na to, že s průběhem konfliktu se potravinová pomoc států postupně snižuje.

Foto: Profimedia.cz

Španělský šéfkuchař José Andrés získal za své zásluhy na Ukrajině ocenění.

Článek

Den po začátku invaze začala Andrého WCK poskytovat stravu uprchlíkům na ukrajinsko-polské hranici. Později své služby rozšířila na celé území Ukrajiny, když miliony lidí prchaly před ruským bombardováním.

Organizace spojených národů odhaduje, že bez domova může být v současné době na Ukrajině až sedm milionů osob. Potřeba dodávek potravin navíc zřejmě brzy vzroste, protože se ukrajinské úřady snaží přemístit až 350 tisíc lidí z boji těžce zasaženého Donbasu.

O domov přišly miliony Ukrajinců. Šrámy na duši se budou hojit dlouho

Zbytečná válka

„Peníze dříve nebo později začnou docházet, proto žádám všechny země o pomoc pro Ukrajinu,“ vzkázal přes agenturu Reuters Andrés u distribučního místa ve městě Irpiň. Takových stanic, které lidem poskytují potravu, spravuje WCK v zemi více než sedm tisíc. Obsluhuje je přes pět tisíc dobrovolníků.

Šéfkuchař také vyzval k lepší koordinaci. „Když si to každý bude dělat po svém, můžeme násobit úsilí, plýtvat penězi a Ukrajině tím nepomůžeme, zvlášť když se blíží zima,“ podotkl.

Práci WCK ocenil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval, že se s vedoucím potravinové skupiny dohodl na „rozšíření humanitární mise skupiny WCK, zvlášť v oblastech, které jsou krok za krokem osvobozovány od ruské okupace“. Jak přesně k tomu dojde, ale Zelenskyj neupřesnil.

Původem španělský šéfkuchař José Andrés, který získal dvě Michelinské hvězdy, se v USA proslavil zpopularizováním španělského pokrmu tapas. World Central Kitchen založil už v roce 2010 po silném zemětřesení na Haiti, které zabilo více než 200 tisíc lidí. Situaci na Ukrajině označil za problém globálního rozsahu, protože má klíčovou roli ve vývozu obilí do celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám