Hlavní obsah

Ukrajinci zveřejnili první záběry sebevražedných dronů v akci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda poskytla první záběry amerických „sebevražedných dronů“ Switchblade v akci. Video zachycující útok na ruský tank zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci zveřejnili první záběry sebevražedných dronů v akciVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech je vidět ruský tank T- 72B3, který zastavil uprostřed pole. Jak se dron přibližuje, je vidět i posádka sedící na střeše tanku, poté se video přeruší. Právě v tomto bodě dron často přepíná na autopilota.

Použitý Switchblade 300 je jednoduchý dron na jedno použití s bojovou hlavicí odpovídající 40mm granátu. Dolet má 10 kilometrů za šest minut, při střemhlavém útoku dosáhne rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Ve vzduchu vydrží 15 minut.

V USA se cvičí ukrajinští vojáci v ovládání sebevražedných dronů

Amerika

Drony vyrábí americká společnost AeroVironment od roku 2011. Americká armáda je použila v Afghánistánu i v Iráku.

Washington poslal na Ukrajinu také drony Switchblade ve verzi 600, které jsou mnohem výkonnější a unesou bojovou hlavici z protitankové střely Javelin. Dolet mají 40 kilometrů a ve vzduchu vydrží až 40 minut. Jejich použití zatím zdokumentováno nebylo.

USA se zavázaly poslat na Ukrajinu celkem 700 dronů značky Switchblade.

Foto: aerovironment

Vypuštění Switchblade 300. Je vidět, jak rozevírá křídla

Reklama

Výběr článků

Načítám