Hlavní obsah

Ukrajinci obklíčili ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomelu

– Irpiň • Aktualizováno

Ukrajinští vojáci se rozmístili okolo měst Irpiň, Buča a Hostomel. Fakticky to znamená, že ruské jednotky v severozápadních předměstích Kyjeva jsou nyní obklíčeny. Podle okresní rady v Buči je mnoho okolních vesnic na pokraji humanitární katastrofy, jelikož jsou nyní odříznuty od dodávek. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Vojáci jdou po cestě z města Irpiň, sobota 12. března 2022.

Článek

„Makariv je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Irpiň, Buču a Hostomel ukrajinská armáda obklíčila,“ uvedl úřad města Buča, o které Ukrajinci s Rusy v minulých týdnech sváděli líté boje.

Několik vesnic v oblasti čelilo za poslední den ostřelování a nepřetržité boje se odehrávají kolem hlavní silnice z Kyjeva do Žytomyru. Informace nebylo možné nezávisle ověřit, ale zprávu přebraly již seriózní ukrajinská média jako Hromadske a Kyiv Independent.

Ukrajinci se vzmáhají k protiútokům. Opět ovládli Makariv

Válka na Ukrajině

Podle úřadu je v obklíčení oblasti stále řada vesnic, které okupuje ruská armáda. „Blíží se humanitární katastrofě. Obyvatelům chybí potraviny, léky, hygienické potřeby i strava pro děti,“ uvádí se v prohlášení. Podle něj se zde ruští vojáci uchylují k rabování a střílí dobytek i psy kvůli masu.

Konec aktivní fáze v dubnu?

Spekulace o obklíčení části ruských jednotek severozápadně od Kyjeva se v ukrajinských médiích objevovaly již během úterka. Ukrajinská armáda v tento den oznámila, že nad dříve desetitísícovým městem Makariv opět zavlála ukrajinská vlajka. Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby v této souvislosti potvrdil, že Ukrajinci „na některých místech občas přecházejí do ofenzivy“.

Představitel Kremlu Čubajs kvůli Ukrajině rezignoval a odjel z Ruska

Válka na Ukrajině

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč řekl ve středu, že očekává ukončení „aktivní fáze“ ruské invaze do konce dubna. Uvedl také že ruský postup se již na mnoha místech vyčerpal a že invazní armáda již ztratila 40 procent své bojeschopnosti. Reuters připomíná, že toto vyjádření nebyla schopná nezávisle ověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám