Hlavní obsah

Ukrajina po jednom dni zrušila nové nařízení o pohybu mužů

– Kyjev

Generální štáb ukrajinské armády ve středu zrušil nařízení, které zakazovalo mužům ve věku 18 až 60 let opouštět místo bydliště, pokud nebudou mít potřebné povolení. Nařízení je přitom jen den staré. Snesla se na něj vlna kritiky mezi lidmi.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinský voják na hlídce u Charkova

Článek

Prezident Volodymyr Zelensky řekl, že o opatření nevěděl a požádal armádu, aby příště podobné kroky bez jeho vědomí nedělala. Zelensky je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Generální štáb ukrajinské armády se v úterý při vyhlášení tohoto opatření odvolala na zákon z roku 1992, který tento krok předpokládá v době válečného stavu. Ten na Ukrajině platí od začátku ruské invaze. Později vydala armáda upřesnění, podle nějž muži v branném věku nebudou smět bez povolení přejíždět pouze hranice oblastí.

Ukrajina zakázala mužům v branném věku opouštět bydliště bez povolení

Válka na Ukrajině

Vedení armády nyní tvrdí, že šlo pouze o interní dokument, který souvisel pouze s prací armády a neomezoval nijak práva občanů. Jeho zveřejnění prý způsobilo „chybný výklad a dokonce nezákonné akce, které měly bránit pohybu občanů”, uvedl generální štáb na sociální síti Telegram.

To následně zdiskreditovalo ozbrojené síly země a vedení státu.

Náčelník generálního štábu proto rozhodl o zrušení nařízení a vrátil ho k přepracování. Současně si ale povzdechl, že „stávající právní rámec nepočítá se současnou realitou a neposkytuje účinné mechanismy pro mobilizaci.”

V zemi už od vyhlášení mobilizace platí, že muži ve věku 18 až 60 let nesmí vycestovat za hranice.

Chaos a idiocie

Během krátké doby po zveřejnění dokumentu komentovaly nařízení na sociálních sítích stovky rozhořčených Ukrajinců, někteří nařkli ministerstvo obrany z "idiocie", uvedla agentura DPA. Opatření by podle nich podpořilo korupci na okresních vojenských úřadech. Další dávali najevo obavy z ještě většího hospodářského chaosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám