Hlavní obsah

U Černobylu hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Kvůli bojovým operacím vzniklo v areálu černobylské jaderné elektrárny 31 požárů. Oheň sežehl přes deset tisíc hektarů lesa. Požáry mohou zvýšit úroveň radiace na Ukrajině, v Bělorusku i v dalších evropských zemích, uvedla pro Ukrajinskou pravdu Ljudmyla Denisová, která má v parlamentu na starosti lidská práva.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Sarkofág v černobylské elektrárně

Článek

„Kontrola a hašení požárů nejsou možné, protože je zóna okupována ruskými vojsky,“ uvedla a vyzvala k jejich okamžitému odchodu.

„V uzavřené zóně u Černobylské elektrárny v důsledku bojů hoří přes 10 tisíc hektarů lesa,“ uvedla Denisová.

Pracovníci Černobylu mohou po třech týdnech elektrárnu opustit

Válka na Ukrajině

„Bylo zaznamenáno 31 požárů, což povede ke zvýšení radioaktivního znečištění vzduchu,“ dodala.

Při požáru unikají z hořících stromů do vzduchu radionuklidy, které se šíří vzduchem. Ty ohrožují radiací Ukrajinu, Bělorusko i další evropské země, varovala.

„Vzhledem k větrnému a suchému počasí se zvýší intenzita požárů i plocha zasažená ohněm, což může vést k rozsáhlým požárům, které lze těžko zvládat i v době míru,“ varovala.

Ani bez chlazení v Černobylu únik radioaktivity nehrozí, řekla Drábová

Domácí

„Plameny mohou zachvátit i sklady vyhořelého paliva a jaderného odpadu, které se nacházejí na území černobylské zóny,“ uvedla Denisová

Dodala, že se už obrátila na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby vyslala na Ukrajinu co nejrychleji experty i techniku pro hašení, „aby se předešlo nenapravitelným následkům nejen pro Ukrajinu, ale pro celý svět“.

Reklama

Výběr článků

Načítám