Hlavní obsah

To vy sami, tvrdí Rusové o zasažení civilních cílů při útoku na Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při nedělním ruském útoku na Kyjev byly zasaženy civilní cíle včetně školky. Zemřel jeden člověk a dalších šest lidí bylo zraněno. Ruské ministerstvo obrany se s tím vypořádalo po svém – odpovědnost obratem připsalo ukrajinským obráncům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Několik výbuchů v centrální čtvrti KyjevaVideo: Reuters

 
Článek

„Ruské síly zaútočily na civilní cíle v Kyjevě = fake,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení, upozornil deník The Times of Israel.

O ruském útoku raketami informovaly ukrajinské zdroje v neděli ráno. Zasaženy byly dvě obytné budovy. Zemřel nejméně jeden člověk, sedmiletá holčička skončila v nemocnici.

Agentura Unian s odvoláním na mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ignata uvedla, že Moskva použila vysoce přesné řízené střely Ch-101 vypálené z Kaspického moře, které mají dosah až 5500 kilometrů.

Rusové zasáhli raketami Kyjev

Zahraniční

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka raketa zasáhla v Kyjevě školku. Na Twitteru Heraščensko také napsal, že mezi zraněnými je i občanka Ruska.

„Žena, kterou záchranáři vytáhli z trosek, je Ruska. Je v nemocnici. Rusové střílejí Rusy,“ uvedl.

Ruské ministerstvo obrany přišlo s výmluvou, že útok mířil na kyjevskou zbrojovku, jež byla terčem již v dubnu. Podle Rusů poškození domu způsobila ukrajinská raketa protivzdušné obrany.

„Došlo k poškození spodní části budovy i jejího vrcholu, což potvrzuje verzi, že šlo o padající střelu,“ vyvodilo ministerstvo.

K útoku došlo 06:30 místního času (05:30 SELČ). Zasažen byl obytný komplex nedaleko centra, což způsobilo požár. Podle Ukrajinců bylo vypáleno 14 střel.

Na místě zasahovaly téměř dvě desítky záchranných jednotek, uvedla ukrajinská záchranná služba. V devítipatrové zasažené budově bylo částečně zničeno několik horních pater.

Teď žádné kompromisy vůči Rusku, varoval Johnson

Evropa

Letecký poplach byl v noci vyhlášen na řadě dalších míst Ukrajiny, zejména na východě, ale také na střední Ukrajině.

Na Čerkaskou oblast mířily dva raketové útoky. Poblíž města Čerkasy zasáhly mimo jiné most na důležité silnici mezi východem a západem země. Podle gubernátora Ihora Taburece jeden člověk zemřel, pět dalších je zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám