Hlavní obsah

Smrt ruského konstruktéra halí tajemství

Série tajemných úmrtí ruských oligarchů a špičkových manažerů pokračuje. Tentokrát podle webu MailOnline prezident Vladimir Putin za záhadných okolností přišel o významného konstruktéra zbraní. Díky jeho práci a nadání má ruská armáda stovku typů zbraní, které nyní využívá v bojích na Ukrajině.

Foto: Foto Profimedia.cz

Dmitrij Konopljov (vpravo) na archivním snímku provází ruského prezidenta Vladimira Putina (uprostřed) zbrojovkou v Tule.

Článek

Dmitrij Konopljov (46), šéf „přístrojové“ Konstrukční kanceláře akademika Šipunova, údajně zemřel po léčbě depresí a úzkostných stavů, které se podle některých zdrojů od ruského vpádu na Ukrajinu zhoršovaly a přidaly se k nim kruté bolesti hlavy.

Léčil se na špičkové moskevské klinice, kde podstupoval xenonovou terapii s kyslíkovou maskou. Tato procedura, při níž pacienti vdechují xenon, se používá v boji s depresemi, úzkostmi, neurologickými potížemi a problémy se spánkem.

Šéf konstrukční kanceláře údajně trpěl depresemi a úzkostnými stavy

Záhadná smrt ruského oligarchy. Miliardáře nalezli s prostřelenou hlavou v bazénu

Evropa

Podle prvních zpráv však lékaři nedokázali určit příčinu jeho smrti, později list Izvěstija uvedl, že Konopljov, bývalý náměstek ředitele ruské Federální agentury pro dodávky zbraní a vojenského speciálního vybavení i materiálu, utrpěl akutní infarkt.

Instituce mlčí

Konstrukční kancelář, jíž Konopljov šéfoval, stojí za širokým sortimentem zbraňových systémů, například hybridním samohybným protiletadlovým systémem krátkého a středního dosahu Pancir-S1 či zbraňovými systémy pro lehká obrněná vozidla a tanky.

Koordinuje také práci velkého počtu zbrojovek i výzkumných ústavů, včetně těch v Ruské akademii věd, s činností ministerstva obrany. Přesto se žádná z institucí k úmrtí Konopljova oficiálně nevyjádřila.

Na Ukrajině podle médií zemřel další ruský generál

Zahraniční

Jeho „obrovský přínos“ pro ruský zbrojní průmysl ocenil pouze Alexej Ďjumin, Putinův blízký přítel, který býval jeho bodyguardem a v současnosti je tulským gubernátorem.

Záhadná úmrtí ruských boháčů

Záhadných úmrtí mezi ruskými oligarchy, podnikateli a průmyslníky přibývá podle stanice Deutsche Welle od začátku letošního roku. Například v květnu to byl Alexandr Subbotin.

Bývalého manažera ruské energetické společnosti Lukoil, která vyzvala k rychlému ukončení války mezi Ruskem a Ukrajinou, našli mrtvého ve sklepě domu šamana v ruských Mytiščích. Podle oficiální ruské agentury TASS byl příčinou úmrtí také infarkt.

Rusko umlčuje příbuzné námořníků z potopeného křižníku Moskva

Válka na Ukrajině

S ruským Gazpromem byl spojen Andrej Krukovskij. Ředitel lyžařského střediska Krasnaja Poljana, které energetickému gigantu patří a kam zve své hosty prezident Putin, si vyšel na procházku do hor a spadl do propasti. V dubnu Katalánskem otřásla smrt Sergeje Protosenji, bývalého viceprezidenta představenstva plynárenského gigantu Novatek. Bodným a sečným zraněním ve vile v přímořském letovisku Lloret de Mar podlehly jeho žena Natalja a třináctiletá dcera. Protosenja se podle dostupných informací oběsil.

Den před jeho smrtí našli v moskevském bytě těla Vladislava Avajeva, jeho manželky a třináctileté dcery. Bývalý viceprezident Gazprombanky, dceřiné společnosti energetického gigantu Gazprom, byl, stejně jako jeho rodina, zastřelen.

Expert: Úspora 15 procent osvobodí EU od ruského plynu

Ekonomika

Sebevražda kvůli zlomené noze

Oficiální verze naznačuje sebevraždu, stejně jako v případu miliardáře Vasilije Melnikova, vlastníka společnosti MedStom dodávající zdravotnické vybavení. Melnikov měl podle vyšetřovatelů zabít ženu, své dva malé syny a poté sebe.

O sebevraždě se hovoří také v případech Michaila Watforda, oligarchy ukrajinského původu, kterého našli krátce po začátku války na Ukrajině oběšeného v jeho domě v Surrey v Anglii, miliardáře Alexandra Ťuljakova, jenž měl spáchat sebevraždu v garážích nedaleko svého bytu poblíž Petrohradu, či Leonida Šulmana, vysokého manažera Gazpromu.

Jeho tělo bylo nalezeno na „dače“ (chatě) společně s dopisem na rozloučenou, v němž označil za důvod svého dobrovolného odchodu ze života bolesti zlomené nohy.

V Kyjevě uspořádali přehlídku ruských vojenských vraků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám