Hlavní obsah

Slovenský premiér nejel do Kyjeva s Fialou, teď pojede s šéfkou EK

Bratislava/Brusel/Kyjev
Aktualizováno

Ve čtvrtek večer odcestuje do ukrajinského Kyjeva předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová spolu se slovenským premiérem Eduardem Hegerem (OLaNO). Osobně se setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Heger před třemi týdny připustil, že bylo chybou nejet do hlavního města Ukrajiny spolu s lídry Polska, Slovinska a Česka.

Foto: Profimedia.cz

Ursula von der Leyenová s Eduardem Hegerem na fotce z loňského června

Článek

„Zítra společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou navštívíme Kyjev a osobně se setkáme s prezidentem Volodymyrem Zelenským,” napsal slovenský předseda vlády na Facebooku.

Podrobnosti neuvedl a zřejmě ani z bezpečnostních důvodů neuvede.

Heger v polovině března odmítl podobnou cestu s premiéry České republiky, Polska a Slovinska s tím, že mu návštěvu Ukrajiny údajně nedoporučily bezpečnostní složky.

Čas už nevrátím. Heger vysvětluje, proč nejel s Fialou do Kyjeva

Válka na Ukrajině

Téměř všichni ministři premiéra hájili a tvrdili, že cesta za Zelenským by byla prázdným gestem. Pouze bývalý premiér a současný ministr financí Igor Matovič (OLaNO) prohlásil, že je „rebel”, a proto by za Zelenským šel.

Heger však zpětně uznal, že neúčastnit se delegace lídrů střední Evropy byla chyba. „Je mi líto, že jsem lidi zklamal,” řekl tehdy slovenskému Denníku N.

Vzdušný prostor Slovenska chrání momentálně tři baterie protiraketového systému Patriot, které zemi dodalo Německo a Nizozemsko. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) však opakovaně zdůraznil, že Slovensko ani tak nemůže dodat Ukrajině protiraketový systém S-300, jak žádal Kyjev, protože baterie Patriotů jsou v zemi jen dočasně a místo systému S-300 nemá Slovensko adekvátní náhradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám