Hlavní obsah

Rusové prý chystají na Ukrajině další pseudoreferendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruští okupanti plánují uspořádat v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny od 1. do 10. května referendum o odštěpení oblasti. Na Facebooku o tom informovala ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. Hlavní město oblasti, Cherson, je jediným větším ukrajinským městem, které ruská armáda ovládla od 24. února, kdy invaze na Ukrajinu začala.

Foto: Maxar Technologies, ČTK/AP

Snímek ze 7. dubna zachycuje ruskou techniku na letecké základně v Chersonu.

Článek

Denisovová podle agentury Ukrinform napsala, že podle svědků se v tiskárně města Nova Kachovka tisknou hlasovací lístky pro „pseudoreferendum“.

Protokoly o výsledcích hlasování zřejmě budou připraveny předem a přivezeny do regionálního centra. Po dobu konání referenda od 1. do 10. května má být Cherson uzavřen pro vjezd a výjezd a přerušena veškerá komunikace.

Obránci Mariupolu se nevzdali

Válka na Ukrajině

Podle Denisovové plánuje Rusko použít stejné schéma pseudoreferend jako v roce 2014 v Luhansku a Doněcku, kde se místo zjištění vůle lidu vytvořil jen obraz pro ruskou televizi. Poznamenala ale, že uspořádání referenda bude pro Rusko obtížné, protože obyvatelé Chersonské oblasti nepřestali v organizování okupačních protestů s hesly: Cherson – to je Ukrajina!, přestože ruští okupanti se snaží tato shromáždění rozehnat.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajinu – stav k 16. dubnu.

Podle agentury Ukrinform Rusové v Chersonské oblasti blokují koridory pro dodávky potravin a léků a evakuaci a unášejí aktivisty a regionální politiky a poslance. Na dočasně obsazeném území regionu docházejí zásoby a obchod se zastavil. V Chersonu ruské jednotky obsadily humanitární centrum zřízené pro pomoc obyvatelům.

O plánu na uspořádání referenda v Chersonské oblasti již informoval před měsícem člen Chersonské oblastní rady Serhij Chlan. Podle něj je cílem referenda vyhlásit novou odštěpeneckou republiku CHNR, což je obdobná zkratka, jakou se označují dvě proruské separatistické samozvané republiky na východě země – Doněcká lidová republika (DNR) a Luhanská lidová republika (LNR), které se nacházejí na části území Doněcké a Luhanské oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám