Hlavní obsah

Rusové použili fosforové bomby, uvedli Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská armáda při útoku na město Popasna použila fosforové bomby. Uvedl to šéf Luhanské oblastní správy Serhij Hajdaj a také ukrajinská ombudsmanka či šéf místní policie. Podle dodatku Ženevské úmluvy z roku 1977 je použití munice na bázi bílého fosforu v oblastech obydlených civilisty přísně zakázáno.

Foto: Facebook Serhije Hajdaje

Rusko nasadilo při útoku na město Popasna fosforovou bombu.

Článek

„Tohle teď vypouští v našich městech. Neuvěřitelné utrpení a požáry,“ uvedl Hajdaj na Facebooku s přiloženou fotkou a videem.

Bílý fosfor se v polovině minulého století využíval k výrobě samozápalných leteckých pum a dělostřeleckých granátů. Bílý fosfor se vznítí při styku se vzduchem a způsobuje mimořádně těžké a špatně hojitelné popáleniny. Je také velmi obtížné jej uhasit.

Foto: Profimedia.cz

Zápalná munice naplněná bílým fosforem

Ruská média před několika dny šířila informaci, že jsou to právě ukrajinské jednotky, které fosforové bomby používají. Ukrajina ale žádné takové zbraně ve svém arzenálu nemá, na což prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil už před dvěma lety.

Stoltenberg: Rusko možná plánuje nasazení chemických zbraní

Válka na Ukrajině

„Existují mezinárodní úmluvy zakazující takové zbraně. Kromě toho je zakázána i kazetová munice. A Ukrajina tyto konvence dodržuje,“ řekl před dvěma lety spoluředitel Razumkova centra (ukrajinský nevládní think-tank pro veřejnou politiku) pro zahraničí vztahy a mezinárodní bezpečnostní programy Oleksij Melnyk.

Během syrské civilní války, která začala v roce 2011, se objevilo hned několik zpráv o použití fosforových bomb. A to jak ze strany syrské vlády, tak od USA, Ruska i Turecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám