Hlavní obsah

Rusové porušili slib a dál devastovali Černihiv

Varování před ruskými nálety platilo v noci na středu prakticky po celé Ukrajině, ruské síly ostřelovaly města v Donbasu, Černihivské a Chmelnycké oblasti, uvedl v televizi poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko. Navzdory ruským příslibům omezit bojové operace u Kyjeva a Černihiva se v noci podle Denysenka na obou místech bojovalo. Černihiv hlásí stovky obětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky útoku na ČernihivVideo: AP

 
Článek
Foto: Yuriy Vasilenko, ČTK/AP

Ostřelováním poškozená auta v Černihivu

„Zatím nelze hovořit o tom, že Rusové omezují intenzivnost bojových operací na kyjevském a černihivském směru,“ řekl v televizi poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko.

„U nás ve městě zahynulo už více než 350 lidí, ale to nejsou konečné údaje. Odhaduji, že tento počet je nyní už okolo 400,“ řekl agentuře Unian starosta Černihivu.

Stejný počet raněných se podle něj nyní léčí v nemocnicích. Město je navíc bez elektřiny, plynu, vody a tepla.

FOTO: Rusko dál ostřeluje Charkov a Černihiv. Evakuována musela být 94letá žena

Válka na Ukrajině

O ostřelování Černihivu a přilehlé oblasti – v rozporu s ruskými prohlášeními – informoval také gubernátor Vjačeslav Čaus, podle kterého palba poškodila obytné domy, infrastrukturu, knihovny a nákupní střediska.

„Celou noc nepřítel ostřeloval Černihiv. Ale vše opravíme a náš Černihiv bude ještě lepší, než býval,“ ujistil.

Čaus dříve BBC řekl, že po pondělním ostřelování města muselo být hospitalizováno 35 raněných, z nichž někteří zraněním podlehli, dalším musely být amputovány končetiny. Márnice jsou podle něj přeplněny, a tak musí hledat mrazáky pro uschování těl a hrobníky pro kopání hrobů.

„Rusové často říkají jedno, ale dělají druhé. Až čas ukáže, kolik pravdy je v ruských slovech. Teď k nim přistupujeme velice obezřetně,“ poznamenal Čaus k ruským příslibům.

Skoro celou noc se bojovalo v okolí města Irpiň u Kyjeva. Místní starosta Oleksandr Markušyn uvedl, že v Irpini zemřelo odhadem 200 až 300 civilistů, než město v pondělí z rukou ruských vojáků osvobodily ukrajinské síly. Při obraně města zahynulo asi 50 ukrajinských vojáků. Některá těla jsou stále uvězněná pod sutinami, uvedl rovněž starosta.

Denysenko k Irpini uvedl, že ve městě je „spousta min a výbušných nástrah, zaminovány jsou dokonce i mrtvoly“.

Těžká situace podle něj dál trvá v obklíčeném Mariupolu, kde podle stanice BBC pokračují pouliční boje.

Satelitní snímky ukazují zkázu Mariupolu. Zemřely tu zřejmě tisíce civilistů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám