Hlavní obsah

Rusové po drtivém výprasku znovu zkoušejí přejít Severní Doněc. Idioti, reaguje gubernátor

Ruské síly se chystají obnovit útočné operace ve směru na města Jampil a Siversk v Doněcké oblasti s dalším pokusem o přechod přes řeku Severní Doněc. Ve svém pravidelném ranním hlášení o situaci na bojištích o tom v sobotu informoval ukrajinský generální štáb.

Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman, Reuters

Kouř stoupá nad troskami provizorního mostu přes Severní Doněc.

Článek

Rusové se o přechod strategické řeky Severní Doněc pokoušejí už druhý týden. Ukrajinci však pontonové mosty vyhazují opakovaně do povětří.

„Jsou to opravdoví idioti, protože se snaží stavět pontonové mosty stále na těch samých místech,“ uvedl již dříve Serhij Hajdaj, gubernátor ukrajinské Luhanské oblasti.

Ukrajinci navíc využívají technologii GIS Arta, označovanou jako vynález zkázy, která umožňuje zamířit a zničit celý jeden batalion.

Ukrajinský vynález zkázy. Bombardování si velitelé objednávají jako Uber

Software

To se stalo Rusům osudným při dalším pokusu o přechod řeky minulou středu u obce Bilohorivka. Ukrajinským silám se podařilo doslova rozprášit celou ruskou praporní skupinu.

Podle některých odhadů při tom utrpěla ruská armáda největší ztráty za bitvu během války, mohla zahynout až tisícovka příslušníků okupačních sil. Satelitní snímky také ukazují velké množství poničených ruských vozidel po obou stranách mostu.

Foto: Ukrainian Airborne Forces Comman, Reuters

Vzdušné snímky zbytků provizorního mostu

„Překročit řeku v oblasti, o kterou se bojuje, je velmi riskantní manévr a vypovídá o tlaku na ruské velitele, aby postoupili na východní Ukrajině,“ uvedla britská tajná služba. „Ruské síly selhaly v tom, aby dosáhly významného postupu navzdory soustředění sil v oblasti,“ dodala rozvědka.

Ruská armáda navíc trpí špatnou komunikací mezi vysokými veliteli a veliteli jednotek. Vysocí velitelé často nemají přehled o situaci na bojišti a dávají obecné rozkazy, které nedávají z hlediska strategie smysl.

Neúspěchy je neodradily

O tom, že ruské invazní síly budují přes stejný vodní tok další pontonový most, ukrajinské velení informovalo už v pátek večer. Tentokrát se o to Rusové snaží u vesnice Jaremivka, přibližně 20 kilometrů jihovýchodně od města Izjumu.

Generální štáb v sobotu rovněž uvedl, že nepřítel ve východní operační zóně pokračuje v útočných akcích s cílem získat úplnou kontrolu nad celým územím Doněcké a Luhanské oblasti a udržet si pozemní koridor s dočasně okupovaným Krymem.

Špatná strategie šokuje i ruské armádní komentátory, píší analytici

Válka na Ukrajině

„Ostřelování pokračuje po celé frontové linii a v hloubce obrany našich jednotek v doněckém operačním prostoru a ve směru na Slavjansk,“ konstatovalo velení ukrajinských sil.

Obranné pozice agresor ostřeloval v prostoru ukrajinských příhraničních obcí v Sumské a Černihivské oblasti, upřesnil mimo jiné štáb. Upozornil také, že nadále hrozí nebezpečí leteckých a raketových úderů vedených z území Běloruska.

Podle britského ministerstva obrany ale Rusko patrně trpí nedostatkem vhodných průzkumných bezpilotních letounů, potřebných k určování cílů pro letecké a dělostřelecké údery. Tento nedostatek je podle Londýna umocněn omezením domácí výroby těchto prostředků, které vyplývá ze sankcí uvalených na Rusko za jeho agresi vůči Ukrajině.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

„Pokud bude Rusko i nadále ztrácet bezpilotní letouny současným tempem, ruské zpravodajské služby a průzkumná schopnost se budou dál zhoršovat, což negativně ovlivní operační efektivitu,“ citovala agentura Reuters ze zprávy britského ministerstva obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám