Hlavní obsah

Rusové dočasně zastavují postup na Slovjansk, přesouvají jednotky do Záporoží

Slovjansk

Ruská armáda přesouvá své jednotky ze severu Doněcké oblasti do Záporoží a dočasně zastavuje postup na Slovjansk. V pravidelném reportu to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Stažení pravděpodobně vytvoří příležitost pro ukrajinské síly zahájit protiofenzivu na ose Izjum, stejně jako ruské obsazení Luhanské oblasti umožnilo Ukrajině vytvořit podmínky pro protiofenzivu v Chersonské oblasti,“ píše ISW.

Přesun jednotek do Záporožské oblasti podle analytiků naznačuje, že ukrajinský protiútok se neomezuje pouze na Chersonskou oblast, ale pravděpodobně se uskuteční na celé jižní ose.

Duda přirovnal ruskou invazi na Ukrajinu k nacistickým zvěrstvům ve Varšavě

Evropa

Britské ministerstvo obrany poznamenalo, že Rusové zřejmě identifikovali Záporožskou oblast jako zranitelnou frontu, která potřebuje nutně posílit.

Institut pro studium války rovněž ve shrnutí konstatuje, že „ruské síly jsou zodpovědné za zabití 53 ukrajinských válečných zajatců při výbuchu v Rusy ovládané věznici v Olenivce“.

Již dříve dva američtí představitelé potvrdili pro server Politico, že na místě nebyly nalezeny žádné známky toho, že by byly pro útok použity raketomety HIMARS, jak tvrdí Rusové.

Kdo vraždil v Olenivce? Ukrajince může očistit satelit, Rusové zvou vyšetřovatele OSN

Válka na Ukrajině

„Satelitní a další snímky z místa útoku ukazují, že útok poškodil pouze jednu budovu, nezbořil její stěny a nezanechal v okolí žádné krátery po střelách, což velmi silně naznačuje, že zničení věznice bylo výsledkem buď přesného úderu, nebo vnitřně nastražené zápalné nebo výbušné látky,“ píše ISW.

Reklama

Výběr článků

Načítám