Hlavní obsah

Ruský voják předal Ukrajincům tank výměnou za svobodu a čtvrt milionu

– Kyjev

Neviděl další smysl bojů, a tak se rozhodl vzdát. Ruský tankista Ukrajincům dokonce odevzdal i samotný tank. Výměnou dostane 10 tisíc dolarů (necelých 225 tisíc korun) a po konci války bude moci v Ukrajině požádat o občanství, uvedl na Facebooku poradce ukrajinského ministra vnitra Viktor Andrusiv.

Foto: Viktor Andrusiv

Andrusiv k příběhu zveřejnil následující fotku, na které se má ruský voják vzdávat Ukrajincům

Článek

„‚Míša‘ nám volal před pár dny. Ze své tankové posádky zůstal sám, zbytek vojáků utekl domů a on neviděl smysl bojovat. Řekli jsme mu, kam má přijet. Popisoval nám chaotické vedení ruských jednotek. Demoralizace je obrovská,“ uvedl Andrusiv.

Ministerský poradce dodal, že chtěl k textu přiložit i video z místa předání tanku, ale na žádost speciálních služeb tak neučinil.

‚Míša‘ podle Andrusiva dostal pohodlné podmínky. Za předání tanku ho Ukrajina ocenila 10 tisíci dolary, po válce navíc může požádat o občanství. „Až do konce války pak bude žít v pohodlných podmínkách,“ dodal Andrusiv.

Národní policie Ukrajiny pravidelně zasílá textové zprávy ruským vojákům, jejichž čísla se jí dostanou do ruky. Ve zprávách pak Rusům vysvětlují, jak se vzdát a odevzdat vybavení.

Zelenskyj: Ukrajina je pro ruskou armádu brána do Evropy

Válka na Ukrajině

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v úterý také oslovil Ukrajince bojující na straně Ruska. Nabídl jim nižší trest v případě, že složí zbraně a vzdají se. Hovořil především k Ukrajincům, kteří žijí v separatisty okupovaném Donbasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám