Hlavní obsah

Ruský velvyslanec při OSN neunesl kritiku a odkráčel z jednání Rady bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja v pondělí večer opustil zasedání Rady bezpečnosti, když předseda Evropské rady Charles Michel vystoupil s kritickým projevem, ve kterém obvinil Moskvu, že invazí na Ukrajinu podnítila celosvětovou potravinovou krizi.

Foto: Profimedia.cz

Vasilij Alexejevič Něbenzja

Článek

Michel rovněž obvinil ruská vojska z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, konkrétně citoval zprávy o sexuálním násilí.

Něbenzja krátce předtím ve svém vystoupení „kategoricky popřel“ jakákoli obvinění ze sexuálního násilí, která se týkají ruských vojáků. Podle velvyslance jsou takové zprávy „lživé“.

Další zvěrstva ruských vojáků. Znásilněna byla nezletilá dívka i 78letá babička

Válka na Ukrajině

Michel následně konstatoval, že režim Vladimira Putina využívá dodávky potravin jako „skrytou raketu“ proti rozvojovým zemím.

„Za tuto potravinovou krizi je odpovědné výhradně Rusko,“ dodal s tím, že Rusko bezostyšně krade Ukrajincům obilí a snaží se z krize obvinit všechny okolo.

Jen si jděte, vzkázal Michel

Ruský velvyslanec se v průběhu Michelova projevu zvedl a z místnosti odešel.

„Jen si jděte, možná je pro vás lepší pravdu neslyšet, pane velvyslanče,“ pronesl k odcházejícímu Něbenzjovi předseda Evropské rady.

Bývalý velvyslanec v OSN: Lepší nedokonalá Rada bezpečnosti než světová apokalypsa

Válka na Ukrajině

Dotčený Něbenzja následně agentuře Reuters sdělil, že nemohl zůstat a poslouchat „lži, které sem Charles Michel přišel šířit“.

Něbenzjův zástupce Dmitrij Polanskyj ještě dodal, že Michelovy výroky byly tak „neslušné“, že velvyslanci nezbývalo nic jiného než odejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám