Hlavní obsah

Rusko vyhrožuje Švédsku a Finsku kvůli NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na páteční tiskové konferenci ostře vystoupila proti Finsku a Švédsku. Obě severské země, v nichž se v poslední době debatuje o možném vstupu do Severoatlantické aliance, varovala, že přistoupení do NATO by pro ně mělo vážné vojenské i politické důsledky.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„NATO je primárně vojenská aliance. Přistoupení Finska a Švédska by mělo vážné vojenské i politické důsledky, které by nás donutily udělat odpovídající kroky,“ pohrozila Zacharovová na brífinku.

Putin vyzval ukrajinskou armádu k puči: Svrhněte ty narkomany v Kyjevě

Evropa

Ten se konal den poté, co generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oficiálně přizval zástupce Finska a Švédska na virtuální summit k situaci na Ukrajině.

Finská premiérka Sanna Marinová na to konto uvedla, že její země je připravena vstoupit do NATO, „pokud se otázka národní bezpečnosti stane akutní“. Ještě minulý měsíc přitom hovořila o tom, že Finsko zřejmě do NATO v jejím funkčním období (do roku 2023) nevstoupí.

„Finsko momentálně nečelí žádné vojenské hrozbě, ale je zcela zřejmé, že debata o našem členství v NATO se teď změní,“ citoval Marinovou server YLE News.

Rusko posílá Finsko do NATO

Evropa

Prezident Sauli Niinistö na společné tiskové konferenci s premiérkou invazi na Ukrajinu odsoudil se slovy, že Rusko odhodilo masku a ukázalo svou chladnou tvář války.

Reklama

Výběr článků

Načítám