Hlavní obsah

Rusko stupňuje útoky na Kyjev. Během rána udeřilo třikrát

Kyjev

Ruské nálety na ukrajinské hlavní město Kyjev se stupňují. Jen za pondělní ráno čelila metropole třem útokům, řekl stanici Sky News přímo na místě ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Nejméně tři lidé byli při bombardování zabiti.

BEZ KOMENTÁŘE: Vybombardovaný dům v KyjevěVideo: AP

 
Článek

Reportérka Sky News zastihla Hončarenka přímo na místě, kde jedna ze střepin dopadla na silnici ve čtvrti Kurenivka.

Zabila 59letého muže, který zrovna šel kolem. Kdyby dopadla o pár metrů dál, trefila by obytnou budovu a počet obětí by byl obrovský, řekl Hončarenko.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Obyvatelka domu v kyjevské čtvrti Oboloň, který byl zasažen ostřelováním

„Dnes už to byly tři útoky. Ten třetí v továrně Antonov. Tam naštěstí nebyl nikdo zabit, pokud vím. Ale stejně máme dnes tři mrtvé, desítky zraněných, a to je teprve ráno. Tohle musí přestat, musíme na Ukrajinu dostat systémy protivzdušné obrany a letadla,” apeloval ukrajinský poslanec.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči dostávají do bezpečí obyvatelku hořícího domu.

První oběti bombardování v Kyjevě

Nejméně dva lidé zemřeli také při ostřelování rezidenční oblasti v kyjevské čtvrti Oboloň, informoval ještě před vstupem v britské televizi Hončarenko. Přes 60 lidí bylo evakuováno.

Podle ukrajinské novinářky Olgy Tokarjukové je to poprvé od začátku invaze, co v Kyjevě zemřeli civilisté následkem bombardování.

Ruská armáda se nyní snaží hlavní město obklíčit. „Jsem si jistý, že ho nezískají. Můžou ho zničit, ale nemůžou se ho zmocnit,” věří poslanec Hončarenko.

Podoljak tweetuje z jednání s Ruskem: Komunikace je obtížná

Válka na Ukrajině

Současně připomněl, že se na Ukrajině bojuje o bezpečnost celého evropského kontinentu. „Dnes je to Kyjev. Pokud Putina nezastavíme, tak to zítra bude Varšava nebo Riga,” varoval.

Foto: Profimedia.cz

Evakuace zasaženého domu v kyjevské čtvrti Oboloň

Reklama

Výběr článků

Načítám