Hlavní obsah

Rusko se snaží lidem zamezit v hromadění zásob zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda zavedla opatření, která mají lidem zamezit v hromadění zásob zboží a omezit růst cen v době, kdy Rusko kvůli útoku na Ukrajinu čelí tvrdým ekonomickým sankcím ze strany západních zemí. Informoval o tom v sobotu list The Wall Street Journal na svých internetových stránkách.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruské úřady uvedly, že velké maloobchodní řetězce mohou omezit prodej řady „sociálně důležitého zboží“, jako jsou základní potraviny. Podle ruského ministerstva průmyslu a obchodu je cílem opatření zabránit možným spekulacím se zbožím, píše The Wall Street Journal.

Ukrajina bude moci od neděle dovážet plyn z Polska

Válka na Ukrajině

Ministerstvo uvedlo, že případy hromadění zboží zaznamenalo v několika regionech. Dodalo, že některé zboží lidé nakupovali „ve zjevně větším objemu, než je pro soukromou spotřebu zapotřebí, a to za cílem dalšího prodeje“.

Opatření mají podle ministerstva „zajistit občanům možnost koupit si cenově dostupné produkty“. Agentura TASS uvedla, že někteří obchodníci souhlasili s omezením marží u vybraných produktů, například u mléčných výrobků, pečiva a cukru, na pět procent.

Rusové už nemohou tolik peněz posílat do zahraničí

Ruská centrální banka omezila objem peněz, které mohou Rusové prostřednictvím bankovních převodů posílat svým příbuzným do zahraničí, a to na maximálně 5000 dolarů (zhruba 118 tisíc korun) měsíčně. Informoval o tom ruský list Kommersant s odvoláním na dopis centrální banky. Podle dopisu je opatření součástí kroků k zajištění finanční stability.

Kamera zaznamenala sestřelení ruské helikoptéry

Válka na Ukrajině

„Je to vynucené opatření, jehož cílem je zajistit, aby za současné situace devizy neodcházely do zahraničí a nevytvářel se další tlak na rubl,“ uvedl analytik Anton Lopatin ze společnosti Fitch.

Ruské úřady již podnikly řadu opatření k omezení odlivu kapitálu ze země. Reagují tak na dopady rozsáhlých sankcí, které na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu uvalily západní země.

Ruská centrální banka například ve snaze podpořit domácí měnu více než zdvojnásobila svou základní úrokovou sazbu na 20 procent. Moskva rovněž nařídila ruským exportním podnikům, aby směnily na rubly 80 procent svých devizových příjmů. Ruský prezident Vladimir Putin také vydal dekret, kterým zakázal vyvážet z Ruska zahraniční měny v hotovosti v hodnotě přes 10 000 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám