Hlavní obsah

Rusko rozmístilo u hranic rakety Iskander, hlásí Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil rozmístilo Rusko svůj moderní taktický raketový systém Iskander-M v těsné blízkosti hranic s Ukrajinou. V neděli ráno o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Iskander

Článek

„Nepřítel navýšil počet vojáků v Bělgorodské oblasti,“ uvedl štáb ve své ranní zprávě. „Podle dostupných informací rozmístil svůj raketový systém Iskander-M šedesát kilometrů od hranic s Ukrajinou,“ doplnil štáb bez dalších informací, kde přesně rakety jsou.

Agentura Reuters nemohla uvedené informace potvrdit, Moskva na ně zatím také nezareagovala.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního rána

Evropa

Bělgorod je administrativní centrum Bělgorodské oblasti, severně od hranic s Ukrajinou.

Iskander-M je taktická střela země-země krátkého doletu vystřelovaná z mobilního odpalovacího zařízení. Je dlouhá 7,3 metru a může nést až 480 kilogramů nákladu. Dosáhnou do vzdálenosti 500 kilometrů a cíl zasáhnou s přesností na zhruba pět metrů. Střely mají důmyslnou ochranou před zachycením a příprava k jejich odpálení netrvá ani čtvrt hodiny. Mohou nést i jaderné hlavice.

Podle zprávy Rusové pokračují v částečné blokádě Charkova, ostřelují ukrajinské pozice a důležitou infrastrukturu města. Ukrajince ruští okupanti ostřelují také v Doněcku, u Kurulky a Nové Dmytrivky na východě země. Pokračují rovněž v útoku na ocelárny Azovstal v Mariupolu.

Ukrajinská armáda se také pochlubila sestřelením 17 ruských vzdušných cílů za posledních 24 hodin. Má se jednat o devět dronů, tři letadla a pět střel s plochou dráhou doletu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám