Hlavní obsah

Rusko se snaží nahradit ztráty. Na Ukrajinu přesouvá až dva tisíce vojáků z Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev/Moskva

Rusko přesouvá své vojenské jednotky z Gruzie, aby posílilo svou pozici na Ukrajině, kterou před pěti týdny napadlo. Na Twitteru to s odkazem na informace vojenské rozvědky uvedlo britské ministerstvo obrany. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sdělil, že ruské ozbrojené síly se přesouvají z okolí hlavního města Kyjeva na jihovýchod země, kde se chystají na nové útoky.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruské tanky na Ukrajině

Článek

Podle britských zpravodajců budou vytvořeny tři taktické prapory. Ty se mají skládat z 1200 až 2000 ruských vojáků, kteří byli v poslední době umístěni v odštěpenecké Jižní Osetii a Abcházii.

Jižní Osetie byla v roce 2008 jádrem sporu rusko-gruzínské války. Rusko po tomto konfliktu uznalo nezávislost jak Jižní Osetie, tak Abcházie a udržuje v nich vojenské posádky. Gruzie nadále považuje obě separatistické provincie za své území.

„Je velmi nepravděpodobné, že by Rusko mělo v úmyslu formovat posily tímto způsobem, a svědčí to o nečekaných ztrátách, které během invaze utrpělo,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Zelenskyj v pravidelném nočním projevu uvedl, že ruské jednotky se stahují z oblastí severně od Kyjeva, Černihivu a z východoukrajinského města Sumy. Ukrajince upozornil, že se jedná o taktický krok, který povede k novým útokům na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu. V úterý Rusko oznámilo, že bude soustředit své vojenské snahy na východě Ukrajiny. Chce získat území, která si nárokují proruští separatisté v Luhanské a Doněcké oblasti.

Situace na jihu Ukrajiny a v Donbasu je podle Zelenského mimořádně složitá

Válka na Ukrajině

Zelenskyj dodal, že Rusko posiluje své pozice u obléhaného města Mariupol. Do strategicky položeného přístavu zamířil konvoj 45 autobusů s humanitární pomocí, které mají následně z obléhaného města evakuovat civilisty.

Ruské síly však autobusy zablokovaly a podle ukrajinské vlády se z města dostalo pouze 631 lidí v osobních autech. Ruští vojáci navíc zadrželi 12 nákladních aut, které do Mariupolu vezly humanitární zásoby, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Reklama

Výběr článků

Načítám