Hlavní obsah

Rusko ještě nevzdalo plán ovládnout Kyjev, míní Ukrajinci

Rusko se ještě nevzdalo plánu ovládnout Kyjev a může se pokusit vytvořit na ukrajinském území nový státní útvar a připojit ho k Rusku. Podle serveru Ukrajinska pravda to řekl Oleksij Hromov, zástupce šéfa hlavního operačního oddělení generálního štábu ukrajinské armády. Generální štáb kromě toho ve svém pravidelném večerním hlášení uvedl, že ukrajinské síly pokračují v protiútoku v Charkovské oblasti, kde osvobodily další obec.

Foto: Mykola Tymchenko, Reuters

Ukrajinský voják prohlíží trosky sestřeleného ruského Suchoje SU-25 v Kyjevské oblasti.

Článek

„Za další pravděpodobné jednání protivníka považujeme pokusy... o obsazení území střední Ukrajiny, ovládnutí Kyjeva, zinscenování opakovaných voleb do zákonodárných a výkonných orgánů a přivedení k moci proruských sil," sdělil Hromov na dnešním brífinku představitelů ukrajinských obraných sil.

Podle Hromova se Rusko pokusí také o převzetí kontroly nad územím Oděské a Mykolajivské oblasti a částečně také Záporožské oblasti a vytvoření pozemního mostu s moldavským separatistickým regionem Podněstří.

Civilistu s kolem střelili do hlavy. Ukrajina chce soudit 21letého ruského vojáka za vraždu

Válka na Ukrajině

Rusko na konci března oznámilo, že výrazně omezí útoky v okolí Kyjeva a také Černihivu na severu země. Situace v obou oblastech se posléze značně uklidnila a tvrdé boje se naopak rozhořely na východě země. V polovině dubna ale šéf kyjevské městské vojenské správy Mykola Žyrnov uvedl, že pokus o dobytí Kyjeva je stále možným scénářem. Podobnou možnost nevyloučil ani starosta města Vitalij Kličko, podotkl portál Ukrajinska pravda.

Ukrajinská protiofenziva

Generální štáb ukrajinské armády kromě toho ve středu ve své večerní zprávě o situaci na bojišti uvedl, že ukrajinské síly osvobodily ves Pytomnyk. Ve středu Kyjev informoval o několika dalších obcích ve stejné oblasti, nad nimiž ukrajinské síly převzaly opětovnou kontrolu. Invazní síly se ve středu podle štábu snažily zpomalit tempo ukrajinské protiofenzivy v oblasti.

Zelenskyj: Chceme obnovit územní celistvost Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Jeden člověk ve středu zemřel při ruském ostřelování obce Lozova v Charkovské oblasti, uvedl portál Ukrajinska pravda s odvoláním na oznámení tamního starosty.

Ruské síly v středu provedly raketový úder v Poltavské oblasti jihovýchodně od Kyjeva, nejméně třikrát ostřelovaly také sousední Dněpropetrovskou oblast a provedly raketový útok v Oděské oblasti na jihu země, informoval dále portál s odkazem na místní představitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám