Hlavní obsah

Rusko chce jednat o příměří. Někdo nás do toho zatáhl, otáčí Lavrov

Aktualizováno

Na programu dalších rusko-ukrajinských rozhovorů je také otázka příměří, uvedl ve středu podle agentury AFP ruský vyjednavač. Jednat se má ve čtvrtek v Bělorusku. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov radikálně změnil rétoriku a prohlásil, že se zřejmě někdo pokusil Rusko do zbytečného konfliktu na Ukrajině zatáhnout.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Rusko představilo několik návrhů vztahujících se k okamžitému příměří,” uvedl podle ruské agentury TASS ruský vyjednavač Vladimir Medinskij na dotaz, zda se druhé kolo rozhovorů bude týkat příměří a vytvoření humanitárních koridorů.

„Ukrajinská delegace už vyrazila z Kyjeva. Očekáváme, že dorazí zítra (ve čtvrtek) ráno,” řekl Medinskij a zdůraznil, že obě strany se „společně” dohodly na jednání v Bělorusku, „nedaleko hranic s Polskem”.

První kolo jednání se uskutečnilo v pondělí, vzešel z něj ale jediný závěr, a to, že se znesvářené strany ještě sejdou.

Moskva ve středu také poprvé od začátku invaze zveřejnila bilanci ztrát, podle které na Ukrajině zemřelo 498 ruských vojáků a 1597 jich bylo zraněno. Ukrajinská statistika uvádí, že Rusko od začátku invaze přišlo o více než 5840 vojáků.

Moskva začala vyčíslovat své ztráty na Ukrajině

Zahraniční

Lavrov: Někdo nás do toho zatáhl

„Nevylučuji, že někdo chtěl, aby Rusko zabředlo do Západem uměle vytvořeného konfliktu na Ukrajině,“ prohlásil ve středu Lavrov. „Západní političtí analytici nyní píší, že to umožní rozvázat Američanům ruce a pracovat na zadržování Číny,” nechal se slyšet šéf ruské diplomacie.

„Nabízíme dohodu. Zajistí zákonná práva všech národů, které žijí na Ukrajině, což zahrnuje všechny národnostní menšiny,” uvedl Lavrov. Moskva původně rozhovory podmiňovala požadavkem, aby ukrajinská strana nejprve složila zbraně.

Pohledem Thomase Kulidakise: Co teď a co dál s šokem z iracionální války za rohem

Komentáře

V rozhovoru pro televizi Al-Džazíra řekl, že je třeba určit konkrétní typy útočných zbraní, které na Ukrajině nebudou nikdy rozmístěny ani vyrobeny.

Moskva při jednání s Ukrajinou podle něj nepožaduje kapitulaci, ale navrhuje dohodu, která zajistí zákonná práva všem národům této země.

Podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Moskva je nadále odhodlaná dosáhnout „demilitarizace“ Ukrajiny, kterou Kreml odůvodnil invazi do sousední země.

Anketa

Důvěřujete vyjádření politiků Ruské federace?
Ano
15 %
Ne
85 %
Celkem hlasovalo 22934 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám