Hlavní obsah

Ruské letectvo udeřilo. Padlo přes 200 ukrajinských vojáků, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Více než 200 zabitých ukrajinských vojáků, zničených 23 obrněných vozidel a zasažených 17 vojenských objektů a jedno zničené velitelské stanoviště. Taková má být bilance útoků ruského letectva během soboty. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruské armády.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Snímek zničených domů v Irpini ze soboty

Článek

Agentura TASS uvedla, že ruské síly v sobotu „sestřelily také jeden ukrajinský bitevní letoun Su-25 a dvojici dronů“. Mezi cíli zasaženými raketami podle ní bylo i pět skladů munice a pohonných hmot.

Útok na letiště v Oděse na jihu Ukrajiny, o němž v sobotu informovaly tamní úřady, Moskva nezmínila. Agentura DPA uvedla, že při něm nebyl nikdo zraněn. Startovací dráha letiště je ale vyřazena z provozu.

Lidem v Mariupolu hrozí kromě ostřelování i epidemie nemocí, varují úřady

Válka na Ukrajině

Lidé v Mariupolu jsou na pokraji smrti

Lidé v Rusy obléhaném areálu oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu jsou na pokraji smrti a mohou jim zbývat jen hodiny života. Britské stanici BBC to v sobotu řekl starosta Mariupolu Vadym Bojčenko.

Lidé v Azovstalu jsou na hranici mezi životem a smrtí. Čekají, modlí se za záchranu... Je těžké říci, kolik dní nebo hodin máme na záchranu jejich životů, řekl Bojčenko. „Lidé, kteří tam uvázli, nemají téměř žádnou šanci zachránit si život. Nemají možnost nadechnout se čerstvého vzduchu. Vstoupili do protiatomových krytů a čekají na záchranu životů.“

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Místní obyvatel prochází kolem zničené budovy v Mariupolu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek ukazuje těžké poškození obytných bytových domů v Mariupolu na Ukrajině.

Podle ukrajinského generálního štábu ruské síly pokračují v náletech na Mariupol s cílem zablokovat jednotky bránící Azovstal. Ruská strana v sobotu naopak informovala o úspěšné evakuaci 25 civilistů z obléhaného areálu, a to včetně šesti dětí. Informaci o propuštění civilistů ale nepotvrdil žádný jiný zdroj.

Ocelárny Azovstal jsou poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu. V krytech pod ocelárnami se vedle ukrajinských obránců podle ukrajinských úřadů skrývají i stovky žen a dětí.

V ocelárnách je podle starosty asi 1000 civilistů, z nichž zhruba 600 je zraněných. Někteří jsou v areálu ukrytí už od začátku ruské invaze 24. února.

Foto: Alexei Alexandrov, ČTK/AP

Obyvatelé Mariupolu procházejí kolem zničené budovy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Muž nese chléb a krabici s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské armády, a nápisem „své vlastní neopouštíme“. Další místní civilisté se v Mariupolu shromažďují, aby získali humanitární pomoc, chléb a čistou vodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám