Hlavní obsah

Ruská armáda má podle Británie na Ukrajině ztráty v nejlepších jednotkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda má v bojích na Ukrajině velké ztráty ve svých nejlepších jednotkách a přichází o pokročilou techniku. Ve svém pravidelném přehledu k situaci na Ukrajině to v sobotu uvedlo britské ministerstvo obrany.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle britských informací přišla ruská armáda nejméně o jeden moderní tank T-90M. Nejlepší ruské jednotky včetně těch nasazených na Ukrajině jich mají k dispozici asi sto.

Rusko přišlo na Ukrajině o nejmodernější tank T-90M

Evropa

O víkendu má podle Ruska pokračovat evakuace z mariupolských oceláren Azovstal, z nichž se v minulých dnech podařilo dostat asi 500 civilistů.

Množí se podle agentury AP spekulace, že ruský prezident Vladimir Putin chce bitvu o Mariupol ukončit, aby mohl ohlásit úspěch při oslavách výročí konce druhé světové války.

Tanec na hrobech padlých

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Jevhen Jenin řekl k nacházejícímu výročí konce války, že „zatímco civilizovaný svět si při něm připomíná válečné oběti, Ruská federace pořádá přehlídky a připravuje tanec na hrobech lidí z Mariupolu“.

V rozsáhlém areálu Azovstalu je podle odhadů stále asi 2000 ukrajinských obránců, kteří se odmítají vzdát. Podle ukrajinských úřadů je tam také několik set civilistů.

Rusové protitankovou střelou zničili evakuační vozidlo u Azovstalu

Válka na Ukrajině

Ukrajinská města se připravují na znásobení ruských útoků před oslavami a jejich správy vyzvaly občany, aby se řídili varováním sirén a chránili se před nálety.

Reklama

Výběr článků

Načítám