Hlavní obsah

Raiffeisen Bank a UniCredit zvažují odchod z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská finanční společnost Raiffeisen Bank International (RBI), která působí i v České republice, uvažuje o odchodu z Ruska. Banka ve čtvrtek uvedla, že tak reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu. Odchod zvažuje také italská UniCredit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tato bezprecedentní situace přiměla RBI k posouzení její pozice v Rusku. Zkoumáme všechny strategické možnosti pro budoucnost Raiffeisenbank Russia, včetně pečlivě řízeného odchodu z Raiffeisenbank v Rusku,“ uvedl ve čtvrteční tiskové zprávě šéf RBI Johann Strobl.

Raiffeisen Bank působí na 13 trzích ve střední a východní Evropě. Je většinovým vlastníkem českého finančního ústavu Raiffeisenbank, který v Česku poskytuje bankovní služby od roku 1993.

Kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu už zastavení či omezení aktivit v Rusku oznámila řada západních firem.

„Válka na Ukrajině má ničivý dopad na obyvatele a na ekonomiku této země. Naše myšlenky a podpora jsou se všemi těmito lidmi, jejichž životy se v důsledku této války navždy tragicky změnily,“ uvedla RBI ve své zprávě.

Druhá největší ruská banka VTB se chystá stáhnout z Evropy

Válka na Ukrajině

Odchod zvažuje i UniCredit

Také druhá největší italská banka UniCredit zvažuje možnost odchodu z Ruska. „Dokončujeme naléhavé přezkoumání země a zvažujeme odchod,“ řekl před dvěma dny generální ředitel Andrea Orcel na evropské finanční konferenci Morgan Stanley v Londýně.

Expobank CZ mění majitele, neměla by už mít ruské akcionáře

Ekonomika

Orcel však zároveň dodal, že případný odchod z ruského trhu je velice komplexním rozhodnutím, které zabere nějaký čas.

Rakouská Raiffeisenbank, italská UniCredit a francouzská Société Générale (v ČR jako Komerční banka, pozn. red.) jsou z evropských bank na ruském trhu nejvíce vystavené. Raiffeisenbank Russia je v zemi dokonce desátou největší bankou.

Reklama

Výběr článků

Načítám