Hlavní obsah

Potvrzeno. Kuleba se sejde s Lavrovem

Kyjev
Aktualizováno

Kyjev potvrdil čtvrteční setkání šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova s jeho ukrajinských protějškem Dmytrem Kulebou na diplomatickém fóru v Turecku.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

Moskva vychází z toho, že se jednání uskuteční, řekla podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Šlo by o schůzku mezi oběma znepřátelenými zeměmi na dosud nejvyšší úrovni od 24. února, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

„(Rozhovory) by měly být zítra (ve čtvrtek). Vycházíme z faktu, že jelikož je potvrdila ukrajinská strana, tak se budou konat, vzhledem k tomu, že jsou iniciativou Turecka, které organizuje všechny ty události, na jejichž okraji by se mělo setkání odehrát," řekla podle TASS Zacharovová v rádiu Sputnik.

Pentagon nápad Polska s dodávkou stíhaček na Ukrajinu zarazil

Evropa

Dodala, že ruská strana se na jednání připravuje, nijak však nekomentovala pozici, s níž Moskva k rozhovoru přistoupí. Lavrov podle mluvčí zamíří do Turecka již dnes.

Ankara pořádá pravidelné diplomatické fórum ve městě Antalya na jihu země a o možnosti setkání ministrů zahraničí Ruska a Ukrajiny na jeho okraji hovořil tento týden šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. Turecko, které je členem NATO a udržuje dobré vztahy s Moskvou i s Kyjevem, se již od začátku rusko-ukrajinského konfliktu nabízelo jako prostředník.

Rusko má podle svých úřadů plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám