Hlavní obsah

Od Záporožské jaderné elektrárny je znovu hlášeno ostřelování

Z oblasti Záporožské jaderné elektrárny znovu přicházejí zprávy o ostřelování. Informovala o tom v pondělí ruská služba stanice BBC.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Pohled na Záporožskou jadernou elektrárnu

Článek

Představitelé proruské správy městě Enerhodar, kde se největší evropská atomová elektrárna nachází, informovali o sérii výbuchů ve městě i v okolí zařízení, které okupují ruská vojska. Z útoku viní ukrajinskou armádu. Naopak šéf ukrajinské správy nedalekého Nikopolu tvrdí, že Enerhodar ostřelují Rusové.

„Ukrajinské ozbrojené síly vedou masivní palbu z dělostřeleckých systémů. V Enerhodaru byly zaznamenány výbuchy v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny, u obytných částí města a v průmyslové zóně,“ uvedla podle BBC tisková služba proruské správy. Zároveň tvrdí, že palba přišla z opačné strany řeky Dněpr, kde se nachází Nikopol.

Šéf nikopolské správy Jevhen Jevtušenko z ostřelování obviňuje Rusy. „Přátelé, na protějším břehu pokračuje inscenace ruských vojsk pod názvem ‚Ukrajinské ozbrojené síly ostřelují město Enerhodar z města Nikopol‘. Ve skutečnosti ostřelování provádějí ruští vojáci,“ napsal Jevtušenko na sociální platformě Telegram.

Ruské invazní síly obsadily Záporožskou jadernou elektrárnu na začátku března za dramatických okolností, kdy z Ukrajiny přicházely zprávy o tom, že útočící Rusové při prudkých bojích areál jaderného zařízení ostřelují. V jeho nejaderné části tehdy vypukl požár.

Rusko a Ukrajina se v posledních dnech několikrát navzájem obvinily z ostřelování v blízkosti elektrárny. Moskva viní ukrajinské síly z bezohledné střelby na elektrárnu a Kyjev ty ruské z ostřelování zařízení, aby z případných následných výpadků elektřiny mohli Rusové obvinit Ukrajinu, poznamenala agentura Reuters. Ukrajinští představitelé rovněž tvrdí, že ruské síly využívají atomovou elektrárnu jako krytí, zatímco bombardují nedaleká ukrajinská města.

Budete speciálním terčem, varoval Zelenskyj ruské vojáky před útoky na Záporožskou elektrárnu

Válka na Ukrajině

Poslední dění kolem elektrárny znovu vyvolalo obavy z možnosti jaderné katastrofy. Generální tajemník OSN António Guterres před několika dny vyzval k vytvoření demilitarizované zóny kolem elektrárny. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která usiluje o přístup do zařízení, varovala před možnou katastrofou. Jaderní experti se obávají, že by boje mohly poškodit bazény s vyhořelým palivem nebo reaktory, píše Reuters.

Kyjev přitom Moskvu viní z vydírání. „Rusové si myslí, že ostřelováním Záporožské JE (jaderné elektrárny) donutí svět, aby plnil jejich podmínky,“ napsal na Twitteru šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. „To se nestane. Místo toho je naše armáda potrestá tvrdým a přesným úderem na bolestivá místa,“ dodal.

Moskva v pondělí podle agentury Interfax oznámila, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu telefonicky projednával s Guterresem bezpečný chod Záporožské jaderné elektrárny. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle Reuters ujišťovala, že Rusko „udělá vše nezbytné“, aby umožnilo odborníkům MAAE návštěvu zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám