Hlavní obsah

Ocelárny Azovstal jsou podle místního velitele zcela zničené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Mariupolské ocelárny Azovstal jsou prakticky úplně zničené v důsledku ruského bombardování a ostřelování. Ukrajinští vojáci nyní z trosek vytahují přeživší, řekl rozhlasové stanici Radio Svoboda zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav „Kalyna“ Palamar. Současně slíbil, že vojáci budou bojovat až do posledního náboje.

Foto: Mariupol City Council, Reuters

Dým stoupá z ocelárny Azovstal

Článek

Ruská média tvrdí, že příležitosti opustit bojiště využilo asi 120 civilistů, kteří se až dosud ukrývali ve sklepích v okolí vstupu do ocelárny. Tato tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

„(Rusové) svrhávají supersilné bomby po celém závodu Azovstal. Pod troskami se nyní nachází velice mnoho lidí. Nevíme úplně, jaká je situace, ale Azovstal je rozbombardován a zničen prakticky úplně. Vytahujeme z trosek lidi,“ vylíčil v rozhlase Palamar podle listu Ukrajinska pravda. „Budeme bojovat. Použijeme každý zbývající náboj, ale vyzýváme vlast k zachráně civilistů, raněných a odvozu těl,“ dodal.

Rusové v Mariupolu bombardovali nemocnici

Evropa

Palamar podle deníku dodal, že v areálu oceláren byla zřízena improvizovaná nemocnice, kde se schovávají před nálety civilisté, včetně dětí.

Foto: Azov Battalion, Reuters

V krytu ocelárny se ukrývají civilisté, zejména ženy s dětmi.

Ukrajinský poslanec a podnikatel Serhij Taruta v úterý na Facebooku tvrdil, že ruské letectvo svrhlo supersilnou bombu na nemocnici u oceláren Azovstal, kde pod troskami může být až 300 lidí, včetně dětí. Tuto zprávu ale vzápětí popřel poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko.

Podle něj je sice Azovstal těžce bombardován, ale žádní civilisté se v okolí ocelárny ani v silně poničené nemocnici neskrývají a pochybné zprávy šíří politici, kterým jde o upoutání pozornosti k vlastní osobě.

Začal útok na ocelárny Azovstal v Mariupolu, ohlásili separatisté

Válka na Ukrajině

Proruští separatisté, kteří se podílejí spolu s ruskými jednotkami na obléhání a dobývání Mariupolu, dříve ohlásili konečný útok na Azovstal, představující poslední silnou baštu ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Krátké příležitosti k odchodu do bezpečí podle ruské televize využilo asi 120 ukrajinských civilistů, kteří vyšli z domů přímo u kontrolního stanoviště u vjezdu do areálu oceláren. Televize Pervyj kanal toto tvrzení doprovodila i záběry na civilisty.

Proruští separatisté podle zpravodajské televize Rossija 24 tvrdí, že humanitární koridory, otevřené pro ukrajinské vojáky a nacionalisty, nikdo nevyužil. Obránci oceláren ale měli podle ruského ultimáta nejprve složit zbraně, připomněla agentura Interfax. Ruské ministerstvo obrany odhaduje, že v areálu oceláren zůstává asi 3500 ukrajinských vojáků, napsala na svém webu stanice Govoriť Moskva.

FOTO: Téměř dobytý Mariupol

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám