Hlavní obsah

Obří vojenský konvoj se rozptýlil, Rusové jsou však blíž Kyjevu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Mohutný vojenský konvoj, který byl naposledy spatřen severozápadně od Kyjeva u letiště Hostomel, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil. S odkazem na fotografie soukromé americké společnosti Maxar Technologies o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Satellite Image (C)2022 Maxar Tec, Reuters

Satelitní snímek ruského konvoje severně od Kyjeva

Článek

Konvoj  vojenských vozidel, obrněných transportérů a tanků se přeskupil a rozptýlil do okolních vesnic. Maxar Technologies uvedla, že snímky zachytily pohyb obrněných vozidel v obcích v blízkosti letiště, které využívala společnost Antonov.

Z fotografií je podle společnosti také patrné, že se severnější část ruské kolony přeskupila v blízkosti obce Lubjanka a poblíž se nacházející tažené houfnice v palebné pozici.

Některá z vojenských vozidel se přesunula do okolních lesů.

Navzdory tvrdé obraně se však ruské jednotky dokázaly přiblížit o dalších pět kilometrů ke Kyjevu při postupu z východu podél dálnice M01 vedoucí z Čerrnihivu do metropole. Podle novinářů AFP byla ostřelována vesnice Velyka Dymerka u města Brovary, které leží 12 km od metropole

Začátkem března společnost Maxar Technologies uvedla, že kolona ruských vojenských vozidel mířících na ukrajinské hlavní město Kyjev měří až 64 kilometrů.

Podle USA se však kolona v podstatě zastavila kvůli problémům se zásobováním palivem a jídlem. Ukrajinská armáda na kolonu podle amerických činitelů také odpalovala protitankové střely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám