Hlavní obsah

Na Ukrajinu dorazily první gepardy z Německa

Kyjev

Německo začíná s dodávkami samohybných protiletadlových systémů Flakpanzer Gepard. První tři obdržela Ukrajina v pondělí, ozbrojené síly už je mají k dispozici. V první várce by jich mělo dorazit 15, celkově 30, uvedl ukrajinský server Evropska pravda s odkazem na ministra obrany Oleksije Reznikova.

Foto: Hager Christian, ČTK

První gepardy dorazily na Ukrajinu.

Článek

„Jedná se o protiletadlové raketové systémy, pro které nám byly předány desítky tisíc kusů munice. Očekáváme prvních patnáct gepardů. Dnes na Ukrajinu dorazily tři. Už jsou k dispozici ozbrojeným silám Ukrajiny,“ řekl Reznikov.

V polovině července zveřejnil Berlín seznam zbraní, které chce ještě na Ukrajinu dodat. Obsahoval celkem 30 gepardů, píše Evropska pravda.

Nic nepůsobí Rusku větší problémy než HIMARS

Evropa

Jako velkým problém bylo dříve vnímáno shánění munice, protože k dispozici bylo jen o něco méně než 60 tisíc nábojů potřebné ráže 35 mm.

Gepard umí vystřelit až 1000 nábojů za minutu. V reálných podmínkách však střílí kratšími dávkami, v závislosti na cíli. Po několikatýdenním úsilí našla německá vláda spolu s norským ministerstvem obrany výrobce, který je schopen další munici vyrobit.

Lavrov: Ukrajinci si zaslouží lepší život, pomůžeme jim zbavit se tamního režimu

Válka na Ukrajině

Ukrajinští vojáci byli údajně již proškoleni, jak systém Gepard používat.

Reklama

Výběr článků

Načítám