Hlavní obsah

Na Ukrajině padl první Brit i první americký bojovník

Právo, zr

Británie má prvního dobrovolníka, který padl na Ukrajině, když pomáhal tamním ozbrojeným silám proti ruským invazním jednotkám. Zemřel i první americký bojovník.

Foto: ČTK, Právo

Scott Sibley

Článek

Scott Sibley (36) byl zabit během bojů v Mykolajivu, pravděpodobně minulou sobotu, potvrdilo britské ministerstvo zahraničí. Přesné okolnosti jeho smrti zůstávají nejasné.

Dalšího Brita na Ukrajině britské úřady pohřešují. Sibley i pohřešovaný Brit sloužili u mezinárodní legie. Sibley po sobě zanechal ženu a malou dceru Charlotte-Rose, která trpí vzácnou formou rakoviny. Pracoval jako kvalifikovaný dělník a měl za sebou i nasazení v Afghánistánu.

Podle listu Telegraph se do bojů na Ukrajině proti ruským jednotkám zapojilo 40 až 50 britských občanů.

Bývalý mariňák

Na Ukrajině byl zabit také 22letý bývalý člen americké námořní pěchoty, který pomáhal ukrajinské armádě. „Můj manžel na Ukrajině zemřel,“ řekla televizi Fox News jeho žena Brittany Cancelová, která zůstala doma s několikaměsíčním synem. Jedná se o první smrt Američana přímo zapojeného do této války.

Představitel Pentagonu: Někteří ruští vojáci na Ukrajině utrpěli omrzliny

Válka na Ukrajině

Americká vláda zprávu o úmrtí muže jménem Willy Joseph Cancel bezprostředně nepotvrdila.

Zajetí britského vojáka potvrdilo video

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo videozáznam, na němž vystupuje zajatý Brit, který bojoval na straně ukrajinských sil a vzdal se Rusům, oznámila v pátek agentura Interfax.

„Andrew Hill složil zbraně a v Mykolajivské oblasti se vzdal ruským vojákům,“ citoval Interfax ministerstvo obrany. „Byl raněn a skupina žoldnéřů, v níž bojoval, byla poražena,“ uvedl podle agentury dále úřad.

Muž s obvazem na hlavě a rukou v sádře ve videozáznamu sdělil, že se narodil v Plymouthu, na Ukrajinu přijel přes Polsko a bojoval v sedmičlenné skupině. Televize Zvezda zdůraznila, že podle jeho slov mu za účast v bojích nikdo neplatil, přestože mu byl plat slíben.

Při ruském útoku na Ukrajině zemřel americký novinář

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám