Hlavní obsah

Korespondent Novinek z Kyjeva: Město se mění v pevnost, všude rostou barikády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské hlavní město se mění v pevnost. V ulicích rostou další a další check-pointy, přibývá barikád i protitankových zábran. O středeční noci oblohu rozsvítila prudká záře.

Situace v Kyjevě ve čtvrtek odpoledneVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

„Nejdřív jsem si myslel, že to byly termobarické bomby, ale pak se ukázalo, že se jednalo o sestřelenou raketu, která mířila na ukrajinské ministerstvo obrany. Je strašně těžké tady ty informace rozlišovat a nepropadat panice,“ popisuje přímo z Kyjeva korespondent Novinek Ján Husár.

Kyjev má za sebou osmou noc pod Putinovou invazí. Před hlavním městem už několik dní stojí mnoho desítek kilometrů dlouhá kolona ruské vojenské techniky, přibývá raketových útoků na cíle přímo ve městě.

Foto: Ján Husár, Novinky

Centrum Kyjeva se připravuje na ruský útok.

Foto: Ján Husár, Novinky

Vojáci vykládají protitankové zátarasy v centru Kyjeva.

„Noc byla divoká, padaly nějaké věci, které byly hodně blízko, když jsem byl na balkoně,“ popisuje Husár středeční noc. „Kolem desáté, jedenácté večer tam byl takový záblesk, že se úplně rozžhavila obloha. Já jsem zrovna stál u okna, byla to hrozná šleha.“

Záblesk nakonec způsobila raketa, která mířila na ukrajinské ministerstvo obrany a kterou ukrajinské síly zlikvidovaly. „To ministerstvo se nachází prý u železniční stanice, takže jsem se ráno probral s tím, že byl útok na železniční stanici.“

Mamutí ruská kolona mířící na Kyjev bobtná, ale nehýbe se

Evropa

Kyjev se mění v obrněnou pevnost

Ruští okupanti zatím do ukrajinského hlavního města nedorazili, přes šedesát kilometrů dlouhá kolona už ale několik dnů vyčkává asi třicet kilometrů od hranic Kyjeva. A ten se na její příjezd připravuje, jak může.

„Kyjev se každý den mění. Staví se barikády z pneumatik nebo pytlů s pískem. Už několik dnů taky vyrůstají zátarasy z panelových bloků,“ popisuje Husár. Nově podle něj do města náklaďáky přivážejí protitankové zátarasy, tzv. ježky, které rozmisťují před strategickými cíli, zejména vládními budovami. „Připravují se na bitvu o Kyjev,“ dodává Husár.

Foto: Ján Husár, Novinky

Příprava protitankových zátarasů v centru Kyjeva

Foto: Ján Husár, Novinky

Zátarasy v centru Kyjeva.

Přibývá také check-pointů, na kterých hlídky kontrolují kolemjdoucím doklady a jejichž hlavním cílem je odhalovat ruské záškodníky. Za ty je po zákazu vycházení, který v Kyjevě momentálně platí od osmé večerní do sedmé ranní, považován každý, kdo se ocitne na ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám