Hlavní obsah

Korespondent Novinek: Kyjevské náměstí zaplnilo 1,5 milionu tulipánů

Novinky, Max Rokotansky
Kyjev

Hlavní ukrajinskou metropoli Kyjev již více než tři týdny svírá válka a lidé chtějí projevit podporu ukrajinským ozbrojeným silám. Na Sofijském náměstí aktivisté vytvořili velký obrazec znázorňující trojzubec, ukrajinský státní znak. Využito k tomu bylo na milion a půl tulipánů. Do akce se zapojili i vojáci z nedalekých kontrolních stanovišť a rozdávali ženám květiny, uvedl zpravodaj Novinek v Kyjevě Max Rokotansky.

Záběry z kyjevského náměstí a metraVideo: Max Rokotansky, Novinky

 
Článek

Páteční ráno v ukrajinské metropoli začalo pádem ruské rakety na dvůr obytných budov. Poškozeno bylo šest domů i škola. Jeden člověk zemřel a dalších 19 bylo zraněno.

Před nebezpečím bombových útoků a ostřelování se lidé nadále schovávají v podzemí. Kyjevské metro se proměnilo v systém protileteckých krytů a zůstávají v něm tisíce lidí. Někteří zde přežívají již více než tři týdny, na povrch vycházejí jen výjimečně v naléhavých případech.

Foto: Max Rokotansky, Novinky

Někteří se v metru schovávají již více než tři týdny.

Zaměstnanci metra se proto ze všech sil snaží pobyt v chladných chodbách a temných vlakových soupravách lidem co nejvíce zpříjemnit. Stanice mají přístup k elektřině, vodě i potravinám, stabilní je zde i internet.

Přežívat v podzemních prostorech metra je velmi těžké pro děti. Ty se snaží zabavit kreslením, jejich výtvory jsou ozdobené stěny metra. Na jednom je namalovaný tank s ukrajinskou vlajkou. Zaměstnanci metra dokonce zprovoznili televizi, aby děti sledováním animované pohádky přišly alespoň na chvíli na jiné myšlenky.

Na Ukrajině přišlo o domov již 6,5 milionu lidí, ze země utekly další tři miliony.

Reklama

Výběr článků

Načítám