Hlavní obsah

Když se Rusko stáhne, Slovensko systém S-300 Ukrajině nedodá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Když Rusko přestane porušovat mezinárodní právo a stáhne jednotky z Ukrajiny, Slovensko nebude uvažovat o tom, že poskytne Ukrajině raketový systém S-300. Před středečním jednáním slovenské vlády to řekl ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO).

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový raketový systém S-300

Článek

Naď už dříve prohlásil, že Slovensko nemůže dodat Ukrajině systém S-300, dokud za něj nebude mít adekvátní náhradu.

Na Slovensko postupně míří systémy Patriot, jež tam slíbilo poslat Německo a Nizozemsko, Naď ale uvedl, že nejde o náhradu za starý ruský systém.

Protiraketový systém Patriot je už na Slovensku

Evropa

S-300 má v rámci Severoatlantické aliance kromě Slovenska jen Řecko a Bulharsko. Naď avizoval, že ho Slovensko bude chtít nahradit vzhledem k stáří, technickému stavu i faktické závislosti na Rusku – jeho údržbu je možné vykonávat pouze v Rusku nebo na Ukrajině.

„S Ruskem to dělat nechceme a Ukrajina má jiné starosti. Takže reálně nám systém S-300 nedokáže servisovat nikdo,” řekl Naď deníku Sme. Ministr dodal, že bez servisu bude tento systém do dvou let nefunkční.

Před přesunem systému S-300 na Ukrajinu varoval Slovensko ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Protiletadlové raketové systémy dlouhého doletu jsou podle něj opatřeny uživatelským certifikátem a není možné je odeslat do třetích zemí.

Přesun systémů S-300 na Ukrajinu nedopustíme, uvedl Lavrov

Válka na Ukrajině

Naď potvrdil, že NATO dovezlo na Slovensko tři baterie protiraketového systému Patriot, které budou obsluhovat němečtí a nizozemští vojáci. „Každá baterie má hodnotu jedné miliardy eur (24 miliard korun). Jedna baterie znamená 80 vozidel,” upozornil ministr.

Petrioty byly dočasně umístěny na letecké základně Sliač u Zvolenu na středním Slovensku, ale podle plánů mají být postupně umístěny na východním Slovensku, blíž k slovensko-ukrajinské hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám