Hlavní obsah

Fiala: Poválečné Ukrajině pomůže fond obnovy, USA dají miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na summitu Evropské unie, jehož se účastnil i americký prezident Joe Biden, se státy shodly na záměru vytvořit fond, z něhož bude po skončení války financována obnova Ukrajiny. Spojené státy slíbily poskytnout Ukrajině bránící se ruské invazi pomoc ve výši miliardy dolarů (22,5 miliardy korun). V pátek to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Podle Fialy jsou USA připraveny podílet se na energetické bezpečnosti EU, aby členské státy nebyly závislé na energetických zdrojích a surovinách z Ruska.

Premiér zdůraznil, že podmínky v jednotlivých zemích jsou rozdílné, a je proto nezbytné zohlednit potřeby každé země. Výsledná podoba bude tématem dalších jednání.

Biden se s EU domluvil na energetické spolupráci a pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině

EU je připravena podílet se na zvládání migrace a pomoci nejzasaženějším státům, mezi něž patří i Česká republika. „Je jasné, že sami si s tím neporadíme. U nás je 300 000 lidí, kteří přišli během jediného měsíce. To jsou tři procenta obyvatel,” připomněl Fiala s tím, že tomu bude muset odpovídat i podpora.

EU chystá i další sankce vůči Rusku. Podle Fialy bude rovněž nezbytné pokusit se vyhledat mezery ve stávajících sankcích, aby je Rusko nemohlo obcházet.

Ocenění návštěvy Kyjeva

„Přišla za mnou spousta lidí s oceněním té cesty nebo s takovou větou: 'To jsem rád, že ses vrátil, oddychl jsem si',” řekl Fiala na dotaz, zda byla nějak reflektována jeho nedávná návštěva Kyjeva, které se zúčastnili ještě premiéři Polska a Slovinska.

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

„Ta cesta určitě měla ohlas. Jestli nás bude někdo následovat, to nevím,” dodal k jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám