Hlavní obsah

Dobyli jsme Lysyčansk a celou Luhanskou oblast, oznámila Moskva

Luhansk
Aktualizováno

Ruské a separatistické ozbrojené síly plně ovládly ukrajinské město Lysyčansk, přestože Kyjev ještě v sobotu odmítal zprávy, že město je obklíčeno. „Rusko tak nyní získalo kontrolu nad celou Luhanskou oblastí,“ oznámilo v neděli ruské ministerstvo obrany. Ukrajinský generální štáb i prezident Volodymyr Zelenskyj následně podle ruskojazyčného serveru BBC potvrdili, že se ukrajinské jednotky z města stáhly.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zdevastované město Lysyčansk

Článek

„Ruský ministr obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimira Putina, že celá Luhanská oblast byla osvobozena,“ uvedla agentura Reuters. Rusko invazi na Ukrajinu označuje za speciální vojenskou operaci, jejímž cílem je Ukrajinu zbavit nacistických sil.

Ukrajinská armáda se z Lysyčansku stáhla, tvrdí američtí analytici

Evropa

"Po tvrdém boji za Lysyčansk byly ukrajinské obranné síly donuceny stáhnout se ze svých pozic a linií. Vzhledem k tomu, že ruské okupační síly měly převahu z hlediska dělostřelectva, letectva, (raketometů) MLRS, munice i vojáků, by pokračování obrany města mělo fatální důsledky. Abychom zachránili životy ukrajinských obránců, padlo rozhodnutí se stáhnout," uvedl v prohlášení ukrajinský generální štáb.

Lysyčansk je náš, tvrdí Kadyrov. Kyjev to odmítá

Evropa

Zelenskyj podle agentury AFP krátce před oznámením ukrajinské armády uvedl, že situace na místě je nepřehledná a že se na okrajích města bojuje. Připustil také, že jednotky Kyjeva jsou v Lysyčansku v nevýhodě. "Je to naše slabé místo, ale na jiných místech postupujeme," dodal. Později uznal, že se ukrajinské síly z města stáhly, zavázal se ale město díky novému vybavení a strategii dobýt zpět.

Ruské ministerstvo obrany v neděli dopoledne nejprve uvedlo, že ruské a proruské ozbrojené síly Lysyčansk obklíčily, obsadily vesnice v okolí a nyní bojují s ukrajinskými jednotkami uvnitř města. Krátce poté oznámilo, že se město podařilo dobýt.

"Pro Ukrajince je hodnota lidského života nejvyšší prioritou, takže někdy můžeme z určitých oblastí ustoupit, abychom je v budoucnu mohli znovu dobýt," uvedl dříve poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak.

Pokud Rusko obsadí celou Luhanskou oblast, což už Moskva tvrdí, že se jí podařilo, pro Donbas to podle poradce ukrajinského ministra obrany neznamená „konec hry“. Na Donbasu jsou další velká města, zejména v Doněcké oblasti, která jsou podle Saka pod kontrolou ukrajinských jednotek. „Jsou to města, která se v posledních dnech stala terčem tvrdých raketových útoků a dělostřeleckého ostřelování,“ říká, „ale bitva o Donbas ještě neskončila“.

Ruská armáda získala minulý víkend po několika týdnech obléhání a bojů zcela pod kontrolu také východoukrajinský Severodoněck, který byl se zhruba 100 tisíc obyvateli druhým nelidnatějším městem Luhanské oblasti.

Rusové s ukrajinskou armádou svádí o Lysyčansk urputné boje

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám