Hlavní obsah

Do Česka přijíždí první spoje z Ukrajiny. České dráhy vypravily humanitární vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve večerních a nočních hodinách do Česka dorazily první spoje z Ukrajiny. Kvůli kolonám na hraničních přechodech některé autobusové linky mění své trasy, přesto přijíždějí s mnohahodinovým zpožděním. České dráhy v pátek večer vypravily na pomoc ukrajinským uprchlíkům dva humanitární vlaky.

Foto: Novinky

Spoj odjíždějící na Ukrajinu z pražského nádraží na Florenci.

Článek

Ruské jednotky na Ukrajinu zaútočily ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách na Donbasu, z Krymu a z Běloruska. Od té doby dochází k těžkým bojům napříč Ukrajinou. Lidé prchají a u hranic se tvoří mnohakilometrové fronty.

Autobusy jezdící mezi Prahou a Ukrajinou jsou v současné době plné. Podle pracovníka dopravce Regabus vytíženost spojů platí v obou směrech. Dopravce Nikolo oproti tomu hlásí plný páteční autobus z Ukrajiny, zatímco na Ukrajinu se podle něj chce dostat méně lidí.

Mohou nastat výpadky v dopravě, varoval Kupka kvůli odchodu Ukrajinců

Ekonomika

Mnoho linek kvůli kolonám na hraničních přechodech s Ukrajinou mění své trasy. Přesto autobusy přijíždějí do cílových stanic se zpožděním mnoha hodin. Autobus, který vyjížděl z Kyjeva ve čtvrtek v deset hodin ráno, dorazil do Prahy až v sobotu po třetí hodině ranní, tedy po více než 40 hodinách cesty.

Dopravce SVD Trans například kvůli velké frontě aut a autobusů přestal při cestách na Ukrajinu využívat polsko-ukrajinský hraniční přechod v Medyce. Místo toho jezdí přes Krakovec. Stejnou trasu volí i dopravce Nikolo. Dopravce Regabus při cestách mezi Českem a Ukrajinou pro část linek využívá i slovensko-ukrajinské hraniční přechody.

Vlast potřebuje pomoc. Z Prahy do Lvova odjel autobus plný Ukrajinců

Domácí

Společnost Musil Tours/East Express ve čtvrtek všechny linky mezi Ukrajinou a Českem zrušila. V sobotu obnovuje linku mezi Prahou a Lvovem.

České dráhy v pátek večer na Ukrajinu vypravily dva humanitární vlaky určené pro uprchlíky. Spoje s celkovou kapacitou 1400 míst zamířily se zdravotníky Červeného kříže do polského města Přemyšl na polsko-ukrajinském pomezí. Na místo dorazily okolo druhé hodiny ranní. Přivezly 700 dek a velké množství balené vody, vše určené pro cestující, kteří jimi pojedou zpět do Česka.

Aerolinky ruší lety nad Ukrajinou, ty ruské se jí vyhýbají obloukem

Evropa

Cesta je pro uprchlíky zdarma. Jeden z vlaků se dnes vrací, oproti původnímu plánu svou cestu neukončí až v Praze, ale v Bohumíně. Druhý vlak zatím na místě zůstává bude operativně použit podle dalšího vývoje humanitární situace na místě.

Podle náměstka ředitele pro osobní dopravu ČD Jiřího Ješety se většina uprchlíků chce přesunout hlavně do Krakova, Katovic či Varšavy, proto ČD po domluvě s polskými kolegy vlak využily pro cestu uprchlíků do uvedených polských stanic.

Anketa

Pomáhá podle vás Česko dostatečně napadené Ukrajině?
Ano
64,8 %
Ne
35,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5904 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám