Hlavní obsah

Čína prodává americký plyn Evropě. Je to pro ni výhodnější než trh v Asii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína přeprodala do Evropy několik dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), který původně koupila od USA. Využívá tak situace, kdy se Evropa chce stát nezávislou na ruském plynu a je ochotna za LNG zaplatit více než odběratelé v Asii. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čínská společnost Unipec, která je odnoží státního ropného podniku Sinopec, prodala nejméně tři náklady LNG s červnovým dodáním do evropských přístavů, uvedl Bloomberg, s tím, že se nejedná o obvyklý obchod, neboť Čína sama je největším kupcem LNG na světě.

Tankery naberou LNG v exportním zařízení v americké Louisianě, kde je Sinopec nakoupil. Odtud pak poputují do Evropy.

Začátkem minulého týdne dosáhly ceny zemního plynu na evropských trzích rekordu. V pondělí 7. března se plyn na burze v Rotterdamu prodával za více než 220 eur (přibližně 5 430 Kč) za jednu megawatthodinu. Důvodem skokového nárůstu byly obavy z přerušení dodávek z Ruska.

EU si do konce zimy poradí bez ruského plynu

Válka na Ukrajině

Vysoké ceny ruského plynu a zároveň odhodlání Evropy zbavit se energetické závislosti na Rusku přiměly podle Bloombergu čínské obchodníky, aby se z domácího trhu přeorientovali právě na Evropu. Ta totiž musí značně navýšit dodávky LNG, aby nahradila ruský plyn, a tak se snaží koupit co nejvíce možných dodávek, což ceny na nejstarším kontinentu šroubuje výš, než jsou ceny v Asii.

Agentura Reuters už minulý týden informovala o tom, že díky obrovskému zájmu Evropy o LNG prodávají američtí exportéři už třetí měsíc v řadě rekordní objemy dodávek zkapalněného plynu do Evropy. Ta je navíc ochotna přeplatit i obvyklé odběratele LNG z Asie, uvedla Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám