Hlavní obsah

Češi by mohli velet jednotce NATO na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve čtvrtek v noci rozhodla vyslat na Slovensko 400 vojáků. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pátek uvedla, že Češi by mohli velet celé mezinárodní jednotce NATO (battlegroup) s 1500 vojáky.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Bude záležet na tom, jak k tomu našemu návrhu přistoupí i ostatní země,“ řekla ministryně. Podle ní by se do jednotky mohly zapojit také Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Misi českých vojáků musí schválit Parlament. Původně zvažovaný termín na konci března by chtěla Černochová urychlit.

Český kontingent by se měl skládat hlavně z vojáků z pozemních jednotek, ale i z průzkumníků z Prostějova. Včera tamní posádku navštívil pre­miér Petr Fiala (ODS). „Přijel jsem se podívat, jak jsme připraveni pro posílení východního křídla Severoatlantické aliance. Nedaleko našich hranic jsme svědky odporné agrese Ruska proti Ukrajině. Vidíme statečný boj ukrajinských lidí a armády,“ řekl Fiala.

Na Slovensko se chystá i jednotka 150 německých vojáků. V současnosti je tam zhruba 1800 amerických vojáků a 700 kusů techniky na dlouho plánovaném cvičení. Na konci března by se americký konvoj měl vracet přes Česko do Německa, kde jsou americké jednotky umístěny.

Slovensko potvrdilo, že v rámci jednotky NATO budou v zemi působit i Češi

Evropa

Vláda na Ukrajinu už poslala zbraně a další pomoc v hodnotě 650 milionů. Ministerstvo zdravotnictví včera nabídlo Ukrajině další pomoc za 108 milionů korun. „Nabídky se týkají transfuzních vaků na odběr krve a zdravotnických prostředků, jako jsou lůžka, jehly, stříkačky, ventilátory nebo monitory,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Černochová včera navštívila Ústřední vojenskou nemocnici v Praze (ÚVN) a připomněla, že ministerstvo už před měsícem nabídlo léčbu zraněným ukrajinským vojákům ve vojenských nemocnicích v Praze, Olomouci a Brně. Ukrajina po­dle Černochové nabídku zatím nevyužila.

„Řekneme si, jestli bychom do toho neměli jít aktivněji a jestli se nespojit s ministrem zdravotnictví Ukrajiny a neříct, že ta nabídka tady je,“ dodala ministryně.

Reklama

Výběr článků

Načítám